Naftas nozares giganti varētu zaudēt €350 miljardus lielas investīcijas plastmasas rūpniecībā (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Karš pret plastmasas atkritumiem var dot smagu triecienu miljardiem dolāru vērtajai naftas industrijai. Tomēr – pasaulei nākotnē būs nepieciešams daudz vairāk fosilā kurināmā, lai palīdzētu ražot plastmasā esošos ķīmiskos produktus, teikts jaunā ziņojumā.

Kā vēsta “The Guardian”, lielās naftas kompānijas, kā “Saudi Aramco” un “Royal Dutch Shell”, plāno tērēt ap 350 miljardiem eiro, lai nākamo piecu gadu laikā par ceturtdaļu palielinātu neapstrādātas plastmasas rezerves. Tas paredzēts, lai kompensētu elektrisko transportlīdzekļu un tīro enerģijas tehnoloģiju radīto pieprasījuma kritumu pēc fosilā kurināmā.

Nozares dati liecina, ka plastmasas produkti nākamajos gados veicinās lielāko pieprasījumu pēc naftas. Tiesa gan, šīs investīcijas var izrādīties veltīgas, jo valdības visā pasaulē īsteno plānus samazināt vienreiz lietojamo plastmasu un palielināt pārstrādi, lai palīdzētu novērst plastmasas piesārņojumu.

Domnīcas “Carbon Tracker” un konsultāciju uzņēmuma “Systemiq” ziņojumā aprēķināts, ka pieprasījums pēc neapstrādātas plastmasas var sasniegt maksimumu 2027. gadā, un tā izaugsme palēnināsies no 4% gadā līdz 1%, apstiprinot teoriju, ka globālais naftas pieprasījums, iespējams, jau ir sasniedzis maksimumu 2019. gadā.

"Izņemiet plastmasas rūpniecības nozari naftas nozares nākotnē, un tad redzēsiet, ka stāsts par naftas pieprasījuma pieaugumu vienkārši sabrūk,” sacīja “Carbon Tracker” enerģētikas stratēģis Kingsmils Bonds.

Ziņojumā teikts, ka plastmasas industrija ir “kā piepampis nīlzirgs, kas gatavs radīt dažādus postījumus”. Šādus salīdzinājumus iekšējās sarunās izmantojušas valstu valdības, kas vēlas samazināt savu oglekļa dioksīda izmešus un novērst plastmasas sērgu pasaules okeānos.

Šovasar Eiropas Savienība ierosināja nodokli 800 eiro apmērā par tonnu nepārstrādātu plastmasas atkritumu. Tas notika dažus mēnešus pēc tam, kad Ķīna paziņoja par bioloģiski nesadalāmas un vienreiz lietojamās plastmasas lietošanu vairākās lielajās pilsētās. Aizliegumam jāsāk stāties spēkā no šā gada beigām līdz 2022. gadam.

“British Petrol” piekrita pārdot savu naftas ķīmijas produktu biznesu par pieciem miljardiem dolāru uzņēmumam “Ineos” pēc tam, kad izskanēja brīdinājumi par to, ka vienreizējās lietošanas plastmasas aizliegums nākamajās desmitgadēs būtiski ietekmēs naftas pieprasījumu.

Ražojot mazāk plastmasas, kas izgatavota no rafinēta fosilā kurināmā, globālais naftas pieprasījums kristos par miljoniem barelu. Globālā pieprasījuma prognozes jau tā pēdējo mēnešu laikā ir būtiski kritušās koronavīrusa pandēmijas ietekmes dēļ saistībā ar pārvietošanās paradumu maiņu.

Tas varētu arī palīdzēt samazināt oglekļa dioksīda izmešus, kas savukārt ir piecas tonnas par katru tonnu saražotās plastmasas vai 1,75 gigatonnu oglekļa dioksīda gadā.

"Plastmasas nozarei ir vienkārši maldinoši iedomāties, ka tā var dubultot savas oglekļa emisijas vienlaikus ar pārējās pasaules cenšanos samazināt tās līdz nullei," sacīja Bonds.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu