Dronu notriekšanai ieslodzījuma vietās ļaus izmantot šaujamieročus (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Drons; ilustratīvs foto.
Drons; ilustratīvs foto. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Ar grozījumiem Ieslodzījuma vietu pārvaldes likumā iecerēts ļaut Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) amatpersonām gan fiksēt, gan pārtraukt ieslodzījumu vietu teritorijā lidojošo bezpilota lidaparātu jeb dronu darbību, tostarp pielietojot šaujamieročus, izriet no grozījumiem, kurus Ministru kabinets skatīs jaunnedēļ.

Grozījumu anotācijā norādīts, ka bezpilota gaisa kuģu nozare Latvijā turpina strauji attīstīties, par ko liecina Latvijas teritorijā novērojamie bezpilota gaisa kuģu lidojumi, kuri aizvien biežāk notiek arī virs ieslodzījuma vietām. Savukārt nepilnīgi regulēta un nesankcionēta bezpilota gaisa kuģu darbība rada riskus dažādiem pastāvošās infrastruktūras objektiem, tajā skaitā ieslodzījuma vietām.

IeVP praksē vairākkārt ir konstatēti gadījumi, kad bezpilota gaisa kuģi pārkāpj esošos ierobežojumus, tādējādi apdraudot ieslodzījuma vietu iekšējo kārtību un drošību, piemēram, piegādājot ieslodzītajiem aizliegtas vielas.

Apkopojot informāciju par bezpilota gaisa kuģu lidojumiem virs ieslodzījuma vietu teritorijas, IeVP secināja, ka 2017.gadā un 2018.gadā ir konstatēti vairāk kā 30 bezpilota gaisa kuģu lidojumi virs ieslodzījuma vietām, kas pārkāpuši esošās normas.

Anotācijā atzīmēts, ka IeVP fiksēto bezpilota gaisa kuģu lidojumu skaits neraksturo objektīvo situāciju, jo pašlaik bezpilota gaisa kuģu lidojumu identificēšana notiek vizuālas kontroles apstākļos. Ja lidojums tiek veikts diennakts tumšajā laikā vai arī ievērojamā augstumā, šo lidojumu identificēšana ir būtiski apgrūtināta vai pat neiespējama, jo IeVP rīcībā šobrīd nav tehnisko līdzekļu šādu pārkāpumu fiksēšanai.

IeVP rīcībā esošā informācija liecina, ka, lai veiktu nelegālo bezpilota gaisa kuģa lidojumu virs Pārvaldes infrastruktūras, nolūkā piegādāt aizliegtās vielas vai priekšmetus, bezpilota gaisa kuģu piloti lidojumus veic tieši diennakts tumšajā laikā, no ievērojama augstuma nometot saiņus ar priekšmetiem vai vielām, kas ir aizliegti ieslodzījuma vietās. IeVP rīcībā ir arī informācija par gadījumiem, kad ar bezpilota gaisa kuģa palīdzību aizliegtie priekšmeti vai vielas tiek piegādātas uz konkrēto vietu, pielidojot pie konkrētas kameras loga.

Attiecīgi ar jaunajiem grozījumiem tiks noteikts, ka IeVP amatpersona, pildot dienesta pienākumus, ir tiesīga pielietot ieroci kā galējās nepieciešamības līdzekli, lai pārtrauktu bezpilota gaisa kuģa lidojumu, ja tas veikts, pārkāpjot normatīvajos aktos noteiktās prasības.

Ar grozījumiem plānots arī iekļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonas to sarakstā, kas ieslodzījumu vietas var apmeklēt bez speciālas atļaujas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu