Barnjē atgādina - Lielbritānijai jāievēro "Brexit" noteikumi, kam tā pati piekritusi

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) pēcbreksita sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē pirmdien paziņojis, ka "Brexit" nosacījumi, kam Lielbritānija piekrita pirms oficiāli izstājās no ES, ir jāievēro.

"Viss, kas ir parakstīts, ir jārespektē," intervijā radio "France Inter" sacīja Barnjē.

Laikraksts "Financial Times" ziņoja, ka Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons vēlas pārskatīt vienošanos attiecībā uz Ziemeļīriju un valsts atbalsta sniegšanu.

Barnjē sacīja, ka pārrunās "Financial Times" ziņoto ar Lielbritānijas delegācijas vadītāju Deividu Frostu šonedēļ gaidāmajās pēcbreksita sarunās.

"Man svarīgi ir, ko premjerministrs saka un dara un ko saka un dara britu valdība," norādīja Barnjē.

Runājot par Ziemeļīriju, Barnjē uzsvēra, ka saskaņā ar izstāšanās vienošanos tā turpinās ievērot ES vienotā tirgus noteikumus,

lai izvairītos no stingrās robežas atjaunošanās ar Īriju, bet tādējādi arī tiks efektīvi radīta tirdzniecības robeža Īrijas jūrā.

Šīs vienošanas mērķis ir saglabāt 1998.gadā noslēgto miera līgumu, ar ko tika pārtraukts desmitgadēm ilgais konflikts Ziemeļīrijā, un saglabāt vienotu un saistītu ekonomiku visai salai un respektēt vienoto tirgu, atgādināja Barnjē.

Džonsons svētdien izteicās, ka tirdzniecības vienošanās ar ES jāpanāk līdz 15.oktobrim, pretējā gadījumā sarunas turpināt nav jēgas.

"Nav jēgas domāt par termiņu pēc tam. Ja mēs nespēsim vienoties līdz šim termiņam, tad es neredzu, ka starp mums būs brīvās tirdzniecības līgums, un mums abiem tas jāpieņem un jāvirzās uz priekšu," uzsvēra Lielbritānijas valdības vadītājs.

Lai gan Lielbritānija ES atstāja jau 31.janvārī, līdz gada beigām ilgst pārejas periods, kura laikā cita starpā jāpanāk vienošanās par jauno savstarpējās tirdzniecības līgumu.

Ja vienošanos neizdosies panākt, abu pušu attiecības tirdzniecībā turpmāk regulēs Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumi.

Paredzēts, ka kārtējais pēcbreksita sarunu raunds sāksies otrdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu