Pēc tualetes apmeklēšanas mājās rokas mazgā nepilnas divas trešdaļas pirmsskolas un sākumskolas bērnu vecāku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pēc tualetes apmeklēšanas mājās rokas vienmēr mazgā 64,8% pirmsskolas un sākumskolas bērnu vecāku, noskaidrots pētījumu centra SKDS veiktā aptaujā.

Aptaujā, kas tapusi sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kampaņu "Mazgā rokas tīras, lai no mikrobiem tās brīvas", tostarp noskaidrots, ka pirms ēšanas sabiedriskās vietās tikai 44,1% aptaujāto vienmēr mazgā rokas. Tajā pašā laikā 27,9% respondentu norādījuši, ka pirms ēšanas sabiedriskās vietās rokas mazgā bieži, bet 17,7% sacījuši, ka to dara tikai dažkārt.

Vienlaikus daudz lielāks aptaujāto īpatsvars, proti, 91,5%, norādījis, ka pēc tualetes apmeklēšanas sabiedriskās vietās vienmēr mazgā rokas. Tikai 7% respondentu pauduši, ka to dara bieži, bet 0,1% - ka nekad.

Pirms ēdiena pagatavošanas rokas mazgā 67,7% aptaujāto, savukārt 7% atzinuši, ka to dara tikai dažkārt.

No visiem aptaujātajiem vecākiem vien 11% norādījuši, ka rokas mazgā ilgāk par 20 sekundēm, kas ir ieteicamais roku mazgāšanas ilgums. Tikmēr vairākums, proti, 40,9% respondentu atzinuši, ka rokas mazgā apmēram no 11 līdz 15 sekundēm. Vēl 28,2% norādījuši, ka roku mazgāšanai atvēl mazāk nekā desmit sekundes.

Tikmēr, raugoties uz vecāku īpatsvaru, kas apzināti seko līdzi savam roku mazgāšanas paradumu rūpīgumam, vien 18,9% norādījuši, ka to dara vienmēr, bet 30% - dažkārt. Tāpat 35,3% aptaujāto atzīmējuši, ka roku mazgāšanas rūpīgumam seko līdzi bieži.

Attiecībā uz bērniem 45,6% aptaujāto norādījuši, ka viņu bērni labprāt mazgā rokas, kamēr 39,9% norādījuši, ka viņu bērni to drīzāk dara labprātīgi, bet 13,1% norādījis, ka viņu bērni nelabprāt mazgā rokas.

Aptauja veikta no šī gada jūlija līdz augustam, izvaicājot vairāk nekā 1000 bērnu vecākus.

Kā ziņots, SPKC no šodienas rīko sabiedrības informēšanas kampaņu "Mazgā rokas tīras, lai no mikrobiem tās brīvas!", kuras mērķis ir aicināt pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērnu vecākus pievērst lielāku uzmanību savai un bērnu roku higiēnai, veidojot un nostiprinot bērniem pareizus roku mazgāšanas paradumus un veselīgu attieksmi pret roku higiēnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu