Viena attēla stāsts: baltkrievu sievietes pretojas aizturēšanai (10)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Līdz šim Baltkrievijas protestos spēka struktūru pārstāvji galvenokārt trenkāja un aizturēja vīriešus. Taču tas mainījās otrdien, 8.septembrī. Minskas fotogrāfs Jevgeņijs Jerčaks portālam "Meduza" stāsta par savu slaveno kadru, kas spilgti ilustrēja attieksmes maiņu.

8.septembrī Minskā notika kārtējā akcija protestu laikā aizturēto atbalstam. Uz to galvenokārt sapulcējās sievietes, daļa ņēma līdzi bērnus. Neskatoties uz to, ka Baltkrievijas omonieši parasti aiztur tikai vīriešus (sievietes nereti bez sevišķām bailēm metas šādām aizturēšanām pa vidu, lai tās nepieļautu), šoreiz viss bija citādi.

Sociālajos tīklos un medijos daudzi dalījās ar Jerčaka fotogrāfiju: pie mājas sienas piespiests bariņš sieviešu, sadevušās elkoņos, skatās uz spēka struktūru pārstāvi formastērpā bez atpazīšanas zīmēm.

Jerčaks stāsta, ka todien notikusi kārtējā aizturēto atbalsta akcija. Dienu pirms tam Minskas centrā tika nolaupīta opozicionāre Marija Koļesņikova, kuru pēc tam centās piespiest pamest Baltkrieviju, šķērsojot Ukrainas robežu.

Kā vēlāk stāstīja viņas sabiedrotie, Koļesņikova robežpunktā esot saplēsusi savu pasi, izkāpusi pa auto logu devusies uz Baltkrievijas pusi.

"Cilvēki sapulcējās laukumā pie Komarovskas tirgus - vietā, kur 12.augustā notika pati pirmā sieviešu akcija," stāsta fotogrāfs. "Pa laukumu staigāja milicis ar skaļruni, sakot, ka pulcēšanās ir neatļauta un pārkāpj likumu. "Izklīstiet, citādi pret jums var tikt izmantots spēks un jūs var aizturēt," viņš teica. Sākumā tika aizturēti apmēram desmit cilvēki. Pēc tam protestētāji devās uz pilsētas centru, uz Neatkarības prospektu. Viņi gāja pa šaurām ielām, tāpēc kolonna, kurā bija līdz apmēram tūkstoš cilvēkiem, bija puskilometru gara. Piebrauca autobusi bez numurzīmēm, kuros atradās spēka struktūru pārstāvji, un sākās aizturēšanas. Kāds mēģināja aizbēgt, pārējie savācās lielās grupās pie bijušās rūpnīcas "Horizont". Es fotografēju vienu no šādām grupām."

Jerčaks norāda, ka nezina, kas bija šie vīrieši - viņiem bija militāra stila formastērpi un maskas, taču nebija nekādu atpazīšanas zīmju. "Tas ir pēdējo dienu jaunums - iepriekš tādu cilvēku uz ielām nebija," viņš piebilst.

Tie, kuriem neizdevās aizbēgt, sadevās elkoņos, veidojot ķēdi. Tās lielākoties bija sievietes, taču viņu vidū bija arī pa kādam vīrietim.

"Pretī stāvēja cilvēki ar slēpošanas maskām galvā, dodot pavēles, ko darīt tālāk," situāciju raksturo Jerčaks. "Pēc tam vairāki cilvēki militārajās formās sāka spiest cilvēkus pie sienas - lai gan patiesībā viņi nevis grūda cilvēkus, bet gan mēģināja no ķēdes izraut cilvēkus.

Es uzņēmu kadru un gāju tālāk. Konkrēti nezinu, kas ar šiem cilvēkiem notika pēc tam - droši vien kādu aizturēja, kāds aizgāja prom. Visus noteikti neaizturēja, jo aizturēti tika apmēram 100 cilvēki, taču akcijā piedalījās ievērojami lielāks skaits.

Līdzīgas ainas todien redzēju visur, tas bija tipisks skats. Kādu aiztur, ved uz autobusu, sievietes pieskrien, cenšas izraut, rāda ikonas un kliedz: "Ko jūs darāt, kā jums nav kauna!""

Jerčaks uzsver, ka sieviešu aizturēšana sākusies tikai pirms dažām dienām. Pirms tam arestēja gandrīz tikai vīriešus. "Kā noprotu, bija dota pavēle [sievietes] neaiztikt," saka fotogrāfs.

"Es esmu žurnālists, tāpēc izvairos no personīgiem vērtējumiem, tas ir politologu vai protestu dalībnieku uzdevums. Lai manā vietā runā manas fotogrāfijas. Katru reizi, kad dodos fotografēt, pastāv iespēja, ka mans žurnālista statuss mani nepasargās un ka mani arestēs - tāpat kā manus kolēģus, kurus pagājušonedēļ trīs diennaktis turēja policijas iecirknī, bet pēc tam izolatorā. Viņus atzina par vainīgiem dalībā nesankcionētā akcijā. Viņiem piesprieda trīs dienu ieslodzījumu, ko viņi jau bija aizvadījuši policijas iecirknī un Okrestinā. Es saprotu, ka man ir iespēja piedzīvot to pašu vai vēl ko ļaunāku. Cerams, ka izdosies no tā izvairīties," pauž Jerčaks.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu