Kā veļas mīkstinātājs spēj padarīt apģērbu mīkstāku?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Izmantot vai neizmantot veļas mīkstinātāju parasti ir gaumes jautājums, taču vairumam labāk patiks, ja šo līdzekli tomēr pievienos veļasmašīnas mazgāšanas ciklam. Tomēr veļas mīkstinātāja maģija raisa jautājumu – kā tas spēj padarīt apģērbu mīkstāku?

Veļas mīkstinātājs ir radīts, lai padarītu audumus maigākus, mazinātu burzījumus un piešķirtu tiem svaigu aromātu. Tāpat veļas mīkstinātājs ievērojami samazina auduma elektrizēšanos un kalpo kā lubricējoša viela starp auduma šķiedrām, tādējādi pagarinot auduma mūžu.

Savulaik veļas mīkstinātājus papildināja ar eļļām, kas veica audumu mīkstinošās funkcijas, tomēr ilgtermiņā eļļa sabojāja apģērbus un nereti uz tiem sāka parādīties pleķi. Mūsdienās mīkstinošo funkciju veic tādas sintētiskas vielas kā polidimetilsiloksāns un citi silikona atvasinājumi. Tie nebojā audumus un darbojas gluži kā krēms auduma šķiedrām.

Vai veļas mīkstinātājs ir kaitīgs?

Veļas mīkstinātājs ir jāuztver kā bonusa līdzeklis veļas mazgāšanai, proti, bez tā var iztikt, turklāt dažas no tajā esošajām ķīmiskajām vielām nemaz nav tik draudzīgas ādai. Cilvēkiem ar jutīgu ādu ar veļas mīkstinātāju mazgāti apģērbi var radīt kairinājumu.

Kas attiecas uz veļas mazgāšanu – ne visiem apģērbiem veļas mīkstinātājs ir piemērots. Šo līdzekli noteikti nevajadzētu izmantot, ja tiek mazgāts sporta tērps. Šiem apģērbiem tekstila šķiedras ir blīvi saaustas, tādēļ veļas mīkstinātājā esošās silikona daļiņas var aizsprostot sīkās spraugas starp šķiedrām, tādējādi samazinot sporta tērpa spēju aizvadīt sviedrus prom no ķermeņa. Tāpat, ironiskā kārtā, mīkstinātājs nav piemērots dvieļiem, jo samazina to ūdens absorbēšanas spējas. Līdz ar sporta tērpu un dvieļiem mīkstinātāju nedrīkst izmantot neilona, poliestera audumam, kā arī zīdaiņu apģērbam – ar mīkstinātāju mazgāti apģērbi var kairināt mazuļu jutīgo ādu.     

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu