Aptauja: Tēvi par stipriem tētiem uzskata tos, kuri prot sniegt un saņemt mīlestību

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Tēva dienas pasākums Vērmanes dārzā.
Tēva dienas pasākums Vērmanes dārzā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Stiprs tētis ir tas, kurš prot sniegt un saņemt mīlestību, vienmēr ir pacietīgs un savaldīgs, kā arī aktīvi iesaistās bērna dzīvē, secināts vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" veiktajā tēvu aptaujā "Cik stipram ir jābūt labam tētim?".

Aptaujas rezultātus organizācijas pārstāvji piektdien prezentēja ikgadējā tēvu sapulcē.

81% tētu norādījuši, ka stiprs tētis ir tas, kurš prot sniegt un saņemt mīlestību, taču piektā daļa tēvu atzīst, ka viņi nemāk izrādīt mīlestību, aptaujas rezultātos dalījās "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. 

Aptaujā tēti atklājuši, ka lielākie izaicinājumi bērnu audzināšanā ir laika trūkums kvalitatīvai būšanai kopā ar bērnu, pacietības un savaldības trūkums, mammas un tēta atšķirīgie uzskati bērnu audzināšanā, kā arī zināšanu trūkums par bērna attīstības vecumposmiem un audzināšanu.

"Savām meitenēm rādu, ka arī bārdains tētis mēdz nobirdināt kādu asaru. Un viņas var atnākt pie manis, apķerties. Tas ir nenovērtējami. Nav jābaidās izrādīt mīlestību - bērni redz, ka tētis joprojām, arī pēc daudziem gadiem, mīl savu skaisto sievu un mīl savus bērnus," atzina četru meitu tētis Armands Simsons.

Pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs uzsvēra, ka ļoti būtiski fizisko mīlestību izrādīt arī dēliem. "Smadzeņu pētījumos atklāts, ka zēniem ir svarīgs fiziskais kontakts. Viņiem runas centrs attīstās lēnāk nekā meitenēm, un fizisks kontakts - apskaušanās ar tēti un mammu - palīdz zēniem veselīgā veidā izpaust savas emocijas, mazināt spriedzi," skaidroja psihoterapeits.

Eksprezidents, tētis un vectētiņš Valdis Zatlers norādīja, ka ir ļoti svarīgi apskauties arī ar dēlu, nevis tikai ar meitu. "Mūsu kultūrā tas bieži vien ir tabu, bet ģimenes attiecībās tas ir ļoti, ļoti labi. Esmu sapratis arī, ka tieši pacietība un spēja uzklausīt ir galvenais. Tas nav tik viegli, taču to var iemācīties. Nav tik svarīgi, kas notiek ar bērnu dienas garumā, ir svarīgi, kas notiek tad, kad viņam ir grūti," sacīja Zatlers.

Sapulcē plaši tika spriests par to, kādi ir mūsdienu tēvu izaicinājumi un kāds ir stiprs tētis. Aktieris Ģirts Liuziniks atklāja, ka viņš kā tētis juties jau tajā laikā, kad viņi ar sievu vēl tikai gaidījuši bērnu. Viņš bijis liels atbalsts sievai un bijis klāt sava bērna piedzimšanas brīdī. "Jau tad sajutos kā tētis, nevis gaidīju, kad piedzims bērns, un tikai tad kļūšu par tēti," piebilda Liuziniks.

"Tā ir fundamentāla sajūta, kad ar draugiem esi attapies naktī mežā un tētis bijis tas, kas aizvedis mājās. Kad ir pavisam slikti, tad tieši tētis bijis tas, kurš steidzies palīgā," stāstīja  Konstantinovs.

"Gaidot Tēva dienu, jau vairākus gadus rīkojam sapulci, kur kopā aicinām tētus un ekspertus, lai aktualizētu dažādas ar tēva lomu saistītas grūtības un arī skaisto, ko sava bērna dzīvē ieinteresētiem tētiem spēj dāvāt tēva loma," sacīja Akmentiņa-Smildziņa.

Tēvu sapulcē un aptaujā izvirzītās tēmas un problēmas organizācija izmantos, lai tās sabiedrībā un medijos aktualizētu, gaidot nākamo Tēva dienu.

Tēva dienu Latvijā par oficiālu svētku dienu noteica 2009.gadā, un to atzīmē septembra otrajā svētdienā. Kopš tā laika Tēva dienas popularizēšanu un iedzīvināšanu kā Latvijas ģimeņu tradīciju uzņēmusies Latvijas vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv". Lai sasniegtu mērķi, kopš 2013.gada "Mammamuntetiem.lv" Rīgā rīkoja Tēva dienas gājienu pa Brīvības ielu un festivālu dienas garumā Vērmanes dārzā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu