Uz Veneras atklātas potenciālas dzīvības pazīmes (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Venera un fosfīna molekulas
Venera un fosfīna molekulas Foto: Reuters/ScanPix

Zinātnieki uz “elles” planētas Veneras identificējuši unikālus gāzes mākoņus, kas varētu liecināt par dzīvības eksistenci.

Šajos gāzes mākoņos zinātnieki ar Havaju salās un Čīlē izvietotajiem teleskopiem pamanīja fosfīna pēdas, kas uz Zemes ir saistīts ar dzīvību, rakstīts izdevumā "DW".

Lai arī viens no pētījuma autoriem Deivids Klements dod tikai 10 procentu iespējamību, ka uz Veneras varētu eksistēt dzīvība, tomēr šis atklājums tāpat ir ārkārtīgi aizraujošs.

Venera un fosfīna molekulas
Venera un fosfīna molekulas Foto: EPA/Scanpix

Fosfīna gāze uz Zemes eksistē tikai kā industriālo procesu produkts – to izmantoja kā ķīmisko ieroci Pirmā pasaules kara laikā – vai arī kā neizpētīta procesa iznākums dažos dzīvniekos un mikrobos.

Fosfīns atrodams izžuvušu dīķu dibenā, dažu dzīvnieku, piemēram, āpšu zarnās un ir saistīts ar pingvīnu mēsliem.

Venera ir elle

Venera ir neapdzīvojama planēta, uz kuras valda 425 grādus pēc Celsija augsta temperatūra un neeksistē ūdens. Tomēr astronomi skaidro, ka 48 kilometrus virs Veneras virsmas pastāv biezs oglekļa dioksīda slānis, kas ir atdzisis līdz istabas temperatūrai, un tajā pastāv sīki ūdens pilieni un sērskābe.

Pētījuma autori domā, ka potenciālā dzīvība, visticamāk, šajos ūdens pilienos varētu būt vienšūnas mikrobi.

Venera
Venera Foto: Reuters/ScanPix

Vēl viens iespējamais fosfīna eksistences skaidrojums ir vulkāniskā aktivitāte uz planētas.

“Es esmu priecīgs, tomēr piesardzīgs. Mēs atklājām iedrošinošas pazīmes, kas jāpēta tālāk,” komentēja astrobiologs Deivids Grīnspūns.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu