Ķīna akceptē ES novērotāju vizīti Siņdzjanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna otrdien paziņojusi, ka Eiropas Savienības (ES) novērotāji var brīvi apmeklēt Siņdzjanu, lai "patiesi izprastu" situāciju šajā reģionā.

Ķīna tiek kritizēta par uiguru, kazahu un citu musulmaņu apspiešanu Siņdzjanā.

ANO dati liecina, ka Siņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā, kas atrodas Ķīnas ziemeļrietumos, vairāk nekā miljons uiguru, kazahu un citu musulmaņu ieslodzīti internēšanas nometnēs, kur viņi spiesti apgūt komunisma ideoloģiju, runāt ķīniešu valodā un noliegt savu kultūru, valodu un reliģiju.

Pekina sākumā noliedza šādu nometņu pastāvēšanu, bet pēc tam apgalvoja, ka šīs nometnes ir profesionālās apmācības centri, kuros musulmaņu tautu pārstāvji apgūst profesiju un ķīniešu valodu, kā arī tiek pasargāti no radikalizēšanās.

Pieaugot spiedienam pret Ķīnu šajā jautājumā, ES pirmdien aicināja Pekinu atļaut ES novērotājiem apmeklēt Siņdzjanu. ES sasaistīja cilvēktiesību ievērošanu ar potenciālajiem līgumiem par investīcijām.

Ķīnas Ārlietu ministrija uz to reaģēja ar paziņojumu, ka ES ir laipni aicināta apmeklēt Siņdzjanu, lai "patiesi izprastu reālo situāciju un nepaļautos uz baumām".

Ministrija paziņoja, ka akceptē šādu vizīti un ir gatava to organizēt.

Agrāk Ķīna ir noraidījusi aicinājumus dot novērotājiem neatkarīgu piekļuvi Siņdzjanai, un Ārlietu ministrijas preses pārstāvis arī šoreiz neapstiprināja, vai ES novērotāji drīkstēs brīvi pārvietoties reģionā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu