BBC rīcībā nonācis video no uiguru ieslodzījuma nometnes Ķīnā (8)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Roka pie gultas rāmja pieķēdētos rokudzelžos, fonā skan propagandas paziņojumi - šāda aina paveras bijušā modeļa Merdana Gapara uzņemtajā video no uiguru ieslodzījuma nometnes Ķīnā. Pirms vairākiem mēnešiem filmētais video nonācis britu raidorganizācijas BBC rīcībā.

31 gadu vecais Gapars sēž istabā ar restotiem logiem un metāla gultu. Filmējot ar brīvo roku, viņš parāda, kā izskatās telpa.

Video ir jauns pierādījums, ka Ķīna Siņdzjanā iesloga internēšanas nometnēs uigurus, kazahus un citas musulmaņu minoritātes. ANO aplēses liecina, ka šādās nometnēs turēti līdz pat miljonam cilvēku. Tūkstošiem bērnu tikuši nošķirti no saviem vecākiem, un nesen atklātībā nonākusi informācija liecina, ka sievietēm tiekot uzspiesta kontracepcija.

Ķīna uzstāj, ka tā esot izglītojoša programma, lai apkarotu ekstrēmismu, un ka dalība tajā esot brīvprātīga.

Gapara video un ziņas, ko viņš sūtījis no nometnes, satur ne vien apsūdzības spīdzināšanā, bet arī norāda, ka Ķīnā uiguri joprojām tiek ieslodzīti bez konkrētu apsūdzību izvirzīšanas, lai gan Ķīna apgalvo, ka vairums "pāraudzināšanas" nometņu ir slēgtas. Gapars arī nofotografēja dokumentu, kas pusaudžiem pieprasa "nožēlot un padoties", parādot, ka psiholoģiskais spiediens tiek izdarīts pat uz nepilngadīgajiem.

Ķīnas Ārlietu ministrija un Siņdzjanas amatpersonas uz BBC jautājumiem neatbildēja.

Gapara ģimene jau piecus mēnešus no jaunā vīrieša nav saņēmusi nekādas ziņas.

Lai arī viņi apzinās, ka video publicēšana varētu novest pie soda, tas ir izmisuma solis, lai pievērstu pasaules uzmanību uiguru liktenim Ķīnā.

2013. un 2014.gadā Ķīnā notika uzbrukumi gājējiem un sabiedriskā transporta lietotājiem, kuros Ķīna vainoja uiguru separātistus. 2018.gadā Siņdzjanā tika uzbūvētas ietilpīgas nometnes. Tā gada augustā Gapars tika aizturēts un atzīts par vainīgu marihuānas tirgošanā. Viņam piesprieda 16 mēnešu ieslodzījumu. Gapara draugi apgalvo, ka apsūdzība esot bijusi safabricēta.

Viņš tika atbrīvots 2019.gada novembrī, taču brīvībai nebija ilgs mūžs. Pēc mēneša pie viņa durvīm klauvēja policija un lika atgriezties Siņdzjanā, lai pabeigtu kādu vienkāršu reģistrācijas procedūru. BBC rīcībā nonākušie pierādījumi liecina, ka Gapars netika turēts aizdomās par nekādiem noziegumiem, taču varasiestādes norādīja, ka viņam "varbūt vajadzēs dažas dienas izglītoties savā vietējā kopienā" - ar šādu eifēmismu tiek apzīmētas nometnes.

Šī gada 15.janvārī Gapara ģimenei bija ļauts uz lidostu nogādāt siltas drēbes un mobilo tālruni, pirms viņš no Fošaņas divu policistu pavadībā tika nogādāts dzimtajā Siņdzjanā. Pēc vairāk nekā mēneša ģimene no Gapara saņēma ziņu - viņam bija izdevies nometnē ienest telefonu un sazināties ar pasauli aiz tās sienām. Viņš stāstīja, ka vispirms esot turēts kamerā policijas iecirknī. "Es redzēju 50 līdz 60 cilvēkus, kuri bija ieslodzīti nelielā telpā - ne lielākā par 50 kvadrātmetriem. Vīrieši pa labi, sievietes pa kreisi," raksta Gapars. "Visi valkāja tā dēvēto "četrdaļīgo uzvalku", melnu maisu galvā, rokudzelžus un važas ap potītēm, ko savienoja metāla ķēde."

Kamerā neesot bijis, kur apgulties. "Pacēlu man uz galvas uzlikto maisu un teicu policistiem, ka rokudzelži ir tik cieši, ka man sāp roku locītavas," raksta Gapars. "Viņš uz mani dusmīgi kliedza:

"Ja vēlreiz noņemsi kapuci, es tevi nositīšu!" Pēc tam vairs neuzdrošinājos runāt. Es negribēju tur nomirt."

No pratināšanas telpām visu laiku esot skanējuši kliedzieni. 

Kamerās bija nesanitāri apstākļi, kaut arī tolaik Ķīnā pilnā sparā plosījās Covid-19 uzliesmojums. Kad Gaparam un citiem ieslodzītajiem tika konstatēta ķermeņa temperatūra virs 37 grādiem, viņus aizveda uz citu kameru, kur visu nakti tika turēti vaļā logi un bija ļoti auksti. Jaunajā kamerā spīdzināšanas skaņas esot bijušas labāk dzirdamas.

Kad Gapars policijas iecirkņa bija pavadījis 18 dienas, ieslodzītie tika sasēdināti mikroautobusos un aizvesti uz nezināmu vietu. Gapars, kuram bija stipras iesnas, tika nodalīts no pārējiem un aizvests uz video redzamo ēku - tā dēvēto "epidemioloģiskās kontroles centru". Tur viņu ar rokudzelžiem pieķēdēja pie gultas, viņu apsargāja divi cilvēki.

Šķiet, ka varasiestādes Gapara mantās nebija pamanījušas mobilo tālruni. Nokļuvis jaunajā vietā, viņš vairākas dienas sarakstījās ar ģimeni, bet pēc tam ziņas pēkšņi aprāvās. Kopš tā laika Gapars vairs nav devis nekādu ziņu.

Varasiestādes nav ziņojušas par vīrieša atrašanās vietu vai ilgstošās aizturēšanas iemesliem.

BBC norāda, ka Gapara ziņu autentiskumu nešaubīgi pierādīt nav iespējams, taču raidorganizācijas aptaujātie eksperti uzskata, ka video redzamais šķiet atbilstošs patiesībai, īpaši fonā dzirdamie propagandas paziņojumi. "Siņdzjana nekad nav bijusi Austrumturkestāna," tie vēsta. "Separātistu spēki šeit un ārvalstīs ir politizējuši šo ģeogrāfisko terminu un aicinājuši apvienoties tos, kuri runā tjurku valodās un tic islāmam."

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu