Diskusijas „Svērsim sievietes veselību” tiešraide

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Lai aktualizētu jautājumu loku, kas sievietei Latvijā traucē pilnvērtīgi rūpēties par sevi un izmantot mūsdienu medicīnā sasniegto, 17. septembrī plkst. 14.00 notika tiešsaistes ekspertu diskusija „Sievietes veselība medicīnas iespēju un sabiedrības uzskatu paradigmā”. 

Vairāki reprezentatīvi pētījumi uzrādījuši, ka Covid-19 pandēmijas laikā smagāku slogu nes sievietes – gan esot vairāk nodarbinātas sociālā jomā, izglītībā, medicīnā, gan arī veicot aprūpes funkcijas ģimenē, kļūstot par mammu, skolotāju, vecāku aprūpētāju.

Zināms, ka sievietēm vidēji ir mazāka alga nekā vīriešiem; tas arī padara sievietes krīzes laikā apdraudētākas. Tādējādi sievietes veselības aspekti tieši šobrīd ieņem īpaši svarīgu lomu, jo arī līdzšinējie negludumi un aizspriedumi šajos jautājumos nav zuduši.

Diskusiju vadīja filozofs, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētais profesors Vents Sīlis.

Kopīgi raugot atbildēt uz jautājumu – kas īsti nosaka sievietes rīcību brīžos, kad vajadzīgs medicīnisks atbalsts, ārsta padoms, un kādas tam ir sekas?

Akcentējot sievietes veselības nozīmīgumu valsts attīstībā, diskusijā piedalījās:

• profesore Gunta Ancāne, RSU Psihosomatikas un psihoterapijas katedras un klīnikas vadītāja,

• profesors Jānis Eglītis, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes vadošais pētnieks, Onkoloģijas katedras vadītājs un asociētais profesors,

• Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja, • Anda Ķīvīte-Urtāne, RSU Sabiedrības veselības institūta vadošā pētniece,

• Karlīna Elksne, ginekoloģe, Veselības centru apvienības ginekoloģijas dienesta vadītāja.

Diskusija notika Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē Rīgā, Mūkusalas ielā 3 no plkst. 14.00 līdz 15.15, un to rīkoja „Veselības centru apvienība” (VCA) starpdisciplināras ārstu konferences „Kam uzticēties sievietei?” ietvaros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu