Satversmes tiesa pārbaudīs likuma normas par valsts atbalstu elektroenerģijas ražotājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrība. Ilustratīvs attēls
Elektrība. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Satversmes tiesa (ST) ierosinājusi divas lietas par elektroenerģijas tirgus likuma normām, kas noteic kopējo periodu valsts atbalstam elektroenerģijas ražošanai un regulē pārkompensācijas novēršanu elektroenerģijas ražotājiem, kuri saņem valsts atbalstu elektroenerģijas obligātā iepirkuma veidā.

Ierosinātās lietas ir "Par Elektroenerģijas tirgus likuma" atsevišķu pantu atbilstību Satversmes 1.pantam un 105.panta pirmajam teikumam.

Pieteicēju SIA "Krigaļu dzirnavas" un zemnieku saimniecības "Dzirnavas" apstrīdētās normas Saeima pieņēma 2020.gada 30.janvārī, un tās stājās spēkā 2020.gada 15.februārī.

Pieteicēji uzsvēra, ka apstrīdētās normas neatbilst Satversmes 105.panta pirmajā teikumā ietvertajām tiesībām uz īpašumu un vairākiem Satversmes 1.pantā ietvertajiem vispārējiem tiesību principiem, kuros ir noteiktas tiesības uz tiesisko drošību, labas likumdošanas un ilgtspējības principiem.

Tāpat pieteicēji vērsušies ST, jo uzskata, ka Elektroenerģijas tirgus likuma 31.4 panta pirmās daļas otrais teikums neatbilst Satversmes 105.panta pirmajā teikumā ietvertajām tiesībām uz īpašumu.

Pieteikuma iesniedzēji norādīja, ka 2009. un 2007.gadā tiem tika piešķirtas tiesības uz valsts atbalsta saņemšanu, proti, tiem uz 20 gadiem piešķirtas tiesības pārdot obligātā iepirkuma ietvaros elektroenerģiju, kas saražota, izmantojot atjaunojamos energoresursus.

Pieteicēji norādīja, ka apstrīdēto normu ietvaros ir pieskaitāmi arī citi valsts darbības atbalsta pasākumi, tostarp arī vēsturiskais atbalsts elektroenerģijas ražošanai, un, ņemot vēra, ka pieteicēji tādu ir saņēmuši kopš 1996. un 1998.gada, tad saskaņā ar šīm normām valsts atbalsts tiem tiks pārtraukts jau 2023.gada 15.februārī.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 2020.gada 16.novembrim iesniegt atbildes rakstus ar abu lietu faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu