Kanisterapijas suņi: kā viņi palīdz bērniem ar īpašām vajadzībām? (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Kanisterapija ir terapija speciāli apmācīta suņa klātbūtnē. Šobrīd tā kļuvusi jau tik pieprasīta, ka uz speciāli apmācīto suņu palīdzību jāgaida pat rindā.

Sešgadīgais Braiens ir puika ar īpašām vajadzībām, un blakus viņam ir četrgadīgais Kavaliera Kinga Čārlza spaniels Karmello, kas palīdz zēnam darīt to, kas padodas īpaši grūti.

Braiens ar Karmello pazīstami jau divus gadus, stāsta kinoloģe un kanisterapijas asistente Dace Raudziņa. Dace kanisterapijā strādā deviņus gadus. Šo 24 mēnešu laikā progress puikas attīstībā ir liels. Lai iepriecinātu Braienu, Karmello tiek iesēdināts viņam klēpī, un suņuks pacietīgi sēž.

Progresu zēna attīstībā pēc nodarbībām redz arī Braiena mamma Barba, viņa "900 sekundēm" stāsta: “Jā, protams, ir progress. Viņš ir mierīgāks un saprātīgāks kļuvis. Viņam patīk suņi un nebaidās.”

Tikmēr pie Daces un Karmello jau ir atnācis nākamais audzēknis – piecgadīgais Roberts. Suns neārstē, bet motivē. Kanisterapija atver cilvēku citām terapijām, līdz ar to stimulē atveseļošanos. Karmello bija mēnesi vecs, kad viņu atlasīja šim darbam. Kanisterapija notiek, ņemot talkā īpaši izvēlētu un apmācītu suni, kuru vada kvalificēts speciālists.

“Suns nav dakteris, suns ir motivators. Par šiem daudzajiem gadiem manā praksē bērni sāk runāt, tie, kas nerunā, viņi sāk izteikt vārdus, bērni kļūst mierīgāki, hiperaktīvi bērniņi, kuri pirmajās nodarbībās nav noturami ne mirkli,” "900 sekundēm" skaidro kanisterapijas asistente un kinoloģe Dace Raudziņa.

Dace ar īpašajiem bērniem strādā Talsu ģimeņu un bērnu attīstības centrā ”Brīnumiņš”, un kopā ar viņu uz darbu pārmaiņus nāk divi suņi. Un tas notiek jau divus gadus. Šobrīd šīs nodarbības, kuru izdevumus sedz pašvaldība, ir ļoti pieprasītas, veidojas pat rindas.

“Rezultāti ir, un pieprasījums ir pietiekami liels. Tas ir tāpēc, ka sasniegumi ir, un viss notiek. Cik var pie mums strādāt sunīšu dienā, tik stundiņu ir aizpildītas. Brīvdienās vēl nestrādājam,” norāda Talsu ģimeņu un bērnu attīstības centra ”Brīnumiņš” vadītāja Agnese Kviese.

Mūsdienās suņus terapeitus var sastapt slimnīcās, pansionātos, rehabilitācijas centros. Latvijā kanisterapiju biežāk izmanto bērniem.

Zinātniski ir pierādīts: ja līdzās atrodas terapijas suns, bērniem pēc operācijas nav nepieciešams tik daudz pretsāpju medikamentu un operētās vietas labāk dzīst.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu