Gatavojam kopā ar Kristapu Rasimu un Ainu Barsukovu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Sestdien Iespēju festivāla “Uzņēmēju dienas Latgalē 2020” programmā no 11:30 līdz 13:00 paredzēts šovs – meistarklase “Latgales kulinārais mantojums”. Meistarklase norisināsies Mājas restorānā “Dzīles” Malnavā, kas ir kultūras zīmes „Latviskais mantojums” nesēja Latgalē un Latgales kulinārā mantojuma tīkla biedrs. Meistarklasi skaties tiešraidē portālā TVNET!

Mājas restorāna "Dzīles" saimniece Aina Barsukova piedāvās apgūt ēdiena “Jēra cepetis ar piparmētru mērci un kartupeļiem” gatavošanas prasmes pēc Latgales tradicionālajām metodēm. Šovu vadīs aktieris, mūziķis un ētera personība Kristaps Rasims.

Viesmīlīgi saimnieki un viņu pasniegtie gardie ēdieni ir kombinācija, kas kļuvusi par vienu no spilgtākajām reģiona vizītkartēm. Latgales tradicionālie ēdieni ir vienkārši, gatavoti no vietējām izejvielām, taču vienlaikus pārsteidz ar garšu niansēm un dažādām klasisku kombināciju variācijām.

Meistarklasē Malnavas „Dzīļu” saimniece parādīs, kā no pāris vienkāršām sastāvdaļām var uzburt īstu gastronomisku sapni. Šoreiz galvenajā lomā būs jērs un kartupeļi, kas tiks bagātināti un izdaiļoti ar vietējiem garšaugiem un citām izejvielām, lai sasniegtu savu garšu augstāko potenciālu.

Taču Latgales ēdieni tas nav tikai kulinārs baudījums – tā ir vesela pasaule, kurā iedziļinoties, var atklāt gan dažādas ietekmes no citām tautām un pasaules valstīm, gan neparastu ierasto ēdienu vēsturi.

Tāpēc gatavošanas laikā Aina un Kristaps sniegs nelielu ieskatu gan savā personiskajā pieredzē, daloties ar iemīļotākajām bērnības garšām, gan ieskicējot dažādos iespaidus no citām tautām, kas atspoguļojas Latgales tradicionālajos ēdienos.

Lai sajustu reģiona īsto garšu, meistarklase notiks latgaliešu valodā, lai ikviens varētu ‘noķert’ autentisko Latgales noskaņojumu. Tāpēc aicinām pieslēgties tiešraidei portālā TVNET un uz mirkli paciemoties Latgalē!

Visiem interesentiem ir iespēja jau iepriekš sarūpēt nepieciešamos produktus un gatavot kopā!

Jēra cepetis ar piparmētras mērci un kartupeļiem

2,5 kg jēra kāja

5 ķiploka daiviņas

3 ēd k svaigas piparmētras

2 zariņi rozmarīns

100 gr sviests

1 ēd k sāls

2 kg kartupeli

1 sīpols

600 ml buljons

1 sīpols

3 burkāni

Pagatavošana:

Sagriež kartupeļus, dziļu pannu iesmērē ar sviestu, liek kartupeļus, sīpolu, burkānus un aplej ar buljonu. Sasmalcina ķiploku, rozmarīnu, piparmētras, sviestu samaisa un pasāla, papiparo. Visu sajauc kopā. No jēra kājas nogriež liekos taukus. Mīkstumā izdara iegriezumus garenos un sasmērē ar garšīgu sviestu. Uzliek uz kartupeļu trauka virsu režģi kura ievieto jēra kāju. Cepeškrāsni cep aptuveni 1,5-2 st, kamēr jērs ir izcepies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu