Ikea mēbeles, kuru vērtība sasniedz veselu bagātību (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ikea

Zviedru mēbeļu giganta IKEA ražojumi vairāku desmitu gadu laikā ir kļuvuši par ikoniskiem interjera dizaina piederumiem. Piemēram, plaukts “BILLY” jau kopš uzņēmuma pirmsākumiem ir bijusi pieprasīta mēbele un ir aktuāls vēl šodien. Tomēr dažas uzņēmuma radītās mēbeles ir ieguvušas ekskluzīvas preces statusu.

Lai arī daļa IKEA mēbeļu vairāku gadu laikā ir palikušas nemainīgas vai ieguvušas laikmetam piemērotu dizainu, dažas no savulaik populārajām precēm ir kļuvušas par kolekcionāru sapni. Tās ir preces, kuras konkrētā gadā ir bijušas īpaša kolekcija, vai šīs preces ir bijušas tirgū ārkārtīgi īsu laiku un pēcāk apturēta to ražošana niecīgā pieprasījuma dēļ. Tomēr mūsdienās šiem priekšmetiem vērtība ir augusi griezdamies, vēsta portāls “InMyRoom”.

Krēsls AKE

Šis jocīgās formas krēsls ir nonācis pārdošanā vien dažus gadus pēc Otrā pasaules kara beigām. AKE sērijas krēsli tolaik bija standarta kolekcija, un viens šāds eksemplārs maksāja aptuveni desmit eiro. Pērn Zviedrijā, “Bukowskis” izsoļu nama izsolē šo krēslu kāds iegādājās par 2700 eiro.

AKE sērijas krēsla reklāma 1952. gada katalogā
AKE sērijas krēsla reklāma 1952. gada katalogā Foto: Ikea

Tīkkoka grāmatu plaukts

Šis tīkkoka plaukts tika ražots 1950. gados, un tā autors bija IKEA dizainers Jilis Lundgrēns. Savulaik šis grāmatu plaukts ir bijis nopietns konkurents slavenajam “BILLY” plauktam, taču mūsdienās ir ārkārtīgi vērtīgs interjera priekšmets. Viens Lundgrēna tīkkoka plaukts maksātu 6000 eiro.

Foto: Ikea

Dizainera Vernera Pantona krēsls “VILBERT”

1993. gadā IKEA dibinātājs Invars Kamprads lūdza leģendārajam dāņu dizainerim Pantonam radīt kādu unikālu mēbeli, kas 1994. gadā būtu limitētās mēbeļu kolekcijas priekšmets. Rezultātā tapa šis košais krēsls, kas tolaik maksāja aptuveni 70 eiro, bet mūsdienās tam cena ir kāpusi desmit reizes – tas maksā aptuveni 735 eiro.

Foto: Ikea

Ērika Verca “RONDELL” krēsli

Ēriks Vercs ir jau vairāku slavenu un leģendāru IKEA mēbeļu dizaina autors. Arī šie neparastās formas krēsli ir vieni no dizainera darinājumiem, kas mūsdienās ir izsoļu vērti priekšmeti. “RONDELL” krēslu vērtība mūsdienās sasniedz 1560 eiro.

RONDELL sērijas krēsla reklāma 1962. gada IKEA katalogā
RONDELL sērijas krēsla reklāma 1962. gada IKEA katalogā Foto: Ikea

Dizaineres Karīnas Morbingas krēsli

Šie ādas un tērauda krēsli no sērijas “AMIRAL” bija populāri 70. gados, bet mūsdienās šo krēslu cena ir sākot no 900 līdz pat 4000 eiro.

Foto: Ikea

NEJLIKA terīne

Ne tikai retām IKEA mēbelēm vērtība ir augusi. 90. gados zviedru giganta veikalu plauktos bija atrodama NEJLIKA terīne ar šķīvi. Tolaik tā bija īpašas kolekcijas prece, kura bija pieejama ierobežotā skaitā. Tolaik terīnes komplekts maksāja vien 15 eiro, bet šobrīd cena augusi līdz pat 1200 eiro.

Foto: Ikea
Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu