Viens no Valsts policijas priekšnieka amata pretendentiem nav izgājis poligrāfa testu (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sandis Ģirģens
Sandis Ģirģens Foto: Una Kupruka / LETA

Ar savu lēmumu par izraudzīto Valsts policijas (VP) priekšnieka amata kandidātu iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) cer nākt klajā "tuvāko dienu vai nedēļas laikā".

Ministrs šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atklāja, ka pagājušās nedēļas piektdienā no Valsts drošības dienesta (VDD) saņēmis uzziņu par poligrāfa kompleksās psiholoģiskās pārbaudes rezultātiem. Šos rezultātus viņš vērtēšot kopā ar VP priekšnieka amata kandidātu atlases komisijas izdarītajiem secinājumiem un kompetenču novērtējumu.

Ģirģens pastāstīja, ka viens no trīs amata pretendentiem objektīvu iemeslu dēļ nevarēja iziet poligrāfa pārbaudi, taču tas neliegšot viņam turpināt pretendēt uz amatu. Ģirģens neatklāja, kas tie ir par objektīvajiem iemesliem, kuru dēļ šim kandidātam nevarēja veikt poligrāfa pārbaudi.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka viņam ir ļoti svarīgi, lai jaunais VP priekšnieks būtu gatavs pozitīvā nozīmē reformēt dienestu, attīstīt to, domāt par saviem darbiniekiem un par viņu kompetenci. "Man ir ļoti svarīgi, lai nākamais VP priekšnieks nepiesegtu kādu savu darbinieku neizdarības vai nekompetenci un pārkāpumus. Drošības aspekti arī ir diezgan būtiski, tāpēc es izvērtēšu visu un pieņemšu lēmumu," rezumēja Ģirģens.

Viņš prognozēja, ka pie jauna VP priekšnieka "optimālajā variantā" varētu tikt divu nedēļu laikā. Ministrs atgādināja, ka tagad lēmums virzīt vai nevirzīt apstiprināšanai amatā kādu no VP priekšnieka amata kandidātiem ir jāpieņem viņam vienpersoniski. "Ja es virzu, tad man jādodas pie koalīcijas partneriem, jāiepazīstina ar savu izvēli. Attiecīgi, ja mūsu koalīcijas partneriem nav nekādu iebildumu, tad šis kandidāts tiek iekļauts Ministru kabineta darba kārtībā un Ministru kabinets pieņem lēmumu par apstiprināšanu," procesu izskaidroja ministrs.

Kā ziņots, iepriekš Ģirģens prognozēja, ka VP priekšnieka izraudzīšanās procedūra, ieskaitot galīgo lēmumu, varētu noslēgties septembra beigās. Konkursa norise aizņēmusi ilgāku laiku, jo personāla atlases kompānija izvērtējusi katra individuālā kandidāta kompetences un atbilstību amatam.

TVNET jau rakstīja, ka konkursā pieteikušies trīs policijas virsnieki - VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks, pulkvedis Normunds Grūbis un policijas dienestā esošie vienīgie ģenerāļi - pašreizējais VP priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte.

Kandidātiem konkursā bija jāiesniedz redzējums par VP attīstību tuvākajos piecos gados, darba prioritātēm un nepieciešamajām reformām, kā arī to īstenošanas procesu. Amata kandidāti savu redzējumu komisijai prezentēja 13.jūlijā.

Konkursa laikā kandidātu novērtēšanai bija piesaistīts arī uzņēmums "Eiro personāls" par kandidātu kompetenču novērtēšanu. Eksperti izmantojuši padziļinātu kompetenču interviju un analītisko spēju un personības novērtējuma testu "ProfilesXT", norādīja ministrijā.

Ņemot vērā minēto, pretendentu vērtēšanas komisija "ir pieņēmusi lēmumu ieteikt iekšlietu ministram kandidātus, kuri atbilst VP priekšnieka amatam izvirzītajām prasībām, kandidatūras sagrupējot prioritārā secībā". Secību IeM neatklāja.

Konkursa dokumenti paredz, ka iekšlietu ministrs pēc iepazīšanās ar komisijas rakstisku ieteikumu pieņems lēmumu par komisijas izvirzītā kandidāta vai kandidātu virzīšanu apstiprināšanai amatā uz pieciem gadiem Ministru kabineta sēdē.

Tāpat iekšlietu ministram pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā bija tiesības uzaicināt komisijas ieteikto kandidātu uz individuālu sarunu.

Pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā pēc iekšlietu ministra ierosinājuma konkursa komisijas sekretariāts nodrošināja kandidātu nosūtīšanu kompleksās psiholoģiskās-poligrāfa pārbaudes veikšanai. Tajā bija iecerēts pārbaudīt, vai attiecībā uz komisijas ieteikto kandidātu nav konstatējami apstākļi, kas norāda uz personas atrašanos interešu konflikta situācijā vai citi apstākļi, kas var radīt risku attiecībā uz amata pienākumu izpildi.

Iepriekš bija paredzēts, ka pieteikumi konkursā iesniedzami līdz 9.aprīlim, taču, ņemot vērā valstī noteikto ārkārtējo situāciju, pieteikšanās tika pagarināta uz nenoteiktu laiku. 9.jūnijā beidzoties ārkārtējai situācijai, pieteikšanās termiņš tika noteikts 1.jūlijs.

Pagājušā gada nogalē iepriekšējais VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis pieņēma lēmumu par amata atstāšanu. Ķuzim 10.februāris bija pēdējā darba diena VP priekšnieka amatā. No 11.februāra līdz konkursa beigām par VP priekšnieka pienākumus izpildītāju tika nozīmēts Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Grišins.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu