NVD cer līdz gada beigām atjaunot e-veselības sistēmas serveru parku (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nacionālais veselības dienests (NVD) cer līdz gada beigām atjaunot e-veselības sistēmas serveru parku, no kuriem 90% novembrī būs vecāki par pieciem gadiem, šodien Saeimas Sabiedrības Veselības apakškomisijas sēdē pavēstīja NVD pārstāvji Edgars Goba un Līga Voitkeviča.

Šādi tika atbildēts uz Latvijas Ārstu biedrības prezidentes, ģimenes ārstes Ilzes Aizsilnieces jautājumu, cik ilgu laiku prasīs serveru nomaiņa. Aizsilniece arī vaicāja, kad paredzēts ieviest "kaut cik sakarīgu" e-receptes sadaļu, Voitkeviča norādīja, ka e-receptes sistēmu plānots pārstrādāt "pavisam drīz", vienu no nepieciešamajiem soļiem ieviešot no nākamā gada.

NVD pārstāve komisijas sēdē arī sīkāk pastāstīja par dažādiem ieguvumiem no e-veselības izmantošanas, piemēram, samazinās medikamentu papīra receptes, tāpat tiek nodrošināta darba nespējas lapu elektroniska izsniegšana, kā arī redzami citi ieguvumi. Voitkeviča arī norādīja, ka e-veselības sistēmas ieviešanas 1. un 2. kārtā realizēti nepieciešamie projekti, tāpēc Latvijai nebūs jāatmaksā Eiropas Savienībai (ES) ieviestie līdzekļi.

Savukārt ārsts Reinis Siliņš apakškomisijas sēdē norādīja, ka e-veselības sistēma ir nestabila un lēna, lai gan redzams, ka pēdējā laikā pusgada laikā uzlabojumi ir veikti. Atbildot uz apakškomisijas vadītāja Vitālija Orlova (S) jautājumu, vai būtu jāveido jauna e-veselības sistēma, Siliņš norādīja, ka, "pēc sajūtām" saistībā arī ar to, ka 90% serveru ir nolietojušies, viņš secina, ka

pašreizējā sistēma nav dzīvotspējīga, ja 90% no tās ir nolietojusies.

Vēlāk komisijas sēdes gaitā NVD pārstāvis Goba skaidroja, ka tiek cerēts serverus atjaunot līdz gada beigām. NVD pārstāve Voitkeviča gan atzīmēja, ka lētāk ir esošo sistēmu pārlikt uz jauniem serveriem, nekā reizē veidot gan jaunu sistēmu, gan pāriet uz jauniem serveriem. Voitkeviča arī atzina, ka nepieciešams pārstrādāt lietotāju saskarni, kas pašlaik ir neērta.

NVD pārstāvji arī informēja par vairākiem citiem plānotiem uzlabojumiem sistēmas darbībā, tajā skaitā, ka

tiek strādāts pie pārrobežu datu apmaiņas ar e-receptēm un pacientu pamatdatiem, kas izmaksās aptuveni 698 000 eiro,

no kuriem ES finansējums ir aptuveni 523 000 eiro. Paredzēts arī uzlabot starptautisko norēķinu par veselības aprūpes pakalpojumiem ciešāku integrāciju ar citām sistēmām, tāpat ir sākts darbs pie Vakcīnu pasūtījumu funkcionalitātes izstrādes Vakcinācijas modulī un datu apmaiņas risinājuma starp e-veselību un nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmu jeb NPAIS.

Pašlaik notiek arī iepirkuma piecu pretendentu pieteikumu izvērtēšana NVD valsts informācijas sistēmas uzturēšanai un citām darbībām piecu gadu termiņā par aptuveni 4,46 miljoniem eiro.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu