Polijas ekspremjers Kačiņskis pievienosies valdībai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Polijas valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis ekspremjers Jaroslavs Kačiņskis oficiāli pievienosies koalīcijas valdībai un ieņems vicepremjera amatu, trešdien pavēstījis premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Par amata pilnvarām premjers tuvāk neko neatklāja.

Kačiņskis pievienojies valdībai pirmo reizi kopš 2015.gada.

Vietējie mediji iepriekš vēstīja, ka Kačiņskis pārraudzīs tieslietu, iekšlietu un aizsardzības jomas un ka ministriju skaits tiks samazināts no 20 uz 14.

Pavēstot par izmaiņām, premjers sacīja, ka tās iecerētas, lai uzlabotu lēmumu pieņemšanu, Polijai koronavīrusa pandēmijas izraisītās ekonomikas lejupslīdes dēļ sastopoties ar "milzu izaicinājumiem".

Komentētāji Varšavā skaidro, ka Kačiņskis valdībā iesaistījies oficiālā kapacitātē, lai disciplinētu koalīcijas mazākās partijas un mazinātu spridzi to attiecībās ar premjeru.

Līdz ar Kačiņska pievienošanos valdībai var rasties jauna spriedze attiecībās ar Eiropas Savienību (ES) saistībā ar likuma varas jautājumiem, pieļauj komentētāji.

PiS sestdien parakstīja jaunu koalīcijas līgumu ar savām mazākajām partnerēm - radikāli konservatīvo partiju "Solidārā Polija" un liberālkonservatīvo partiju "Vienošanās", pārvarot politisko krīzi, kas raisīja bažas par iespējamu koalīcijas izjukšanu, mazākuma valdību vai pat pirmstermiņa vēlēšanām.

Nesaskaņas koalīcijā parādījās atklātībā septembra vidū, kad PiS koalīcijas partneri atteicās balsot par Dzīvnieku tiesību likumu, kas galu galā tika pieņemts ar opozīcijas atbalstu, tomēr šis likumprojekts netiek uzskatīts par partiju attiecību krīzes īsto iemeslu, vienīgi tās izpausmi.

Krīze brieda, trim partijām risinot sarunas par ministru kabineta pārkārtošanu, un saasinājās, kad PiS piedraudēja uz pusi samazināt partneru kontrolēto ministriju skaitu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu