Rudens klāt: ko darīt ar nokritušajām lapām? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Gaisā vēl virmo atvasara, bet arī zelta rudens vairs nav aiz kalniem. Dārzu īpašniekiem tas nozīmē ne tikai krāšņu skatu aiz loga, bet arī cīņu ar kritušajām lapām. 

Kādam lapu grābšana šķiet patīkama, meditatīva nodarbe svaigā gaisā, citam - uzdevums, ko gribas pabeigt pēc iespējas ātrāk. Kādus darbarīkus izvēlēties kritušo lapu savākšanai, stāsta "Kesko Senukai Latvia" produktu speciālists Kristaps Krūmiņš.

Klasiskais grābeklis rudenīgai pastaigai dārzā

Nesteidzīga pastaiga dārzā ar grābekli - tā ir lapu grābšanas klasika. Vispiemērotākais šim nolūkam ir speciālais lapu grābeklis ar nedaudz citādas formas zariem nekā klasiskajam grābeklim vai grābeklis ar regulējamām atstarpēm starp zariem. Ja grābjat lielas, platas lapas, arī atstarpes starp grābekļa zariem var noregulēt platākas, bet sīku lapiņu savākšanai atstarpes var samazināt, krietni atvieglojot veicamo uzdevumu. Visvieglāk būs strādāt ar labas kvalitātes metāla grābekli. Ja tam ir koka rokturis, noderēs arī cimdi ar speciālu virsmu, kas uzlabo saķeri un novērš slīdēšanu, tādējādi palīdzot izvairīties no tulznām.

Zāles pļāvējs - ne tikai zāles pļaušanai

Vēl viens risinājums, kā ātri un efektīvi savākt kritušās lapas, ir nolaist zāles pļāvēja nažus līdz viszemākajai pozīcijai un pārbraukt ar to vietām, kur jāsavāc lapas. Šādi visas lapas tiks sasmalcinātas un savāktas zāles pļāvēja savācējtvertnē, atbrīvojot no nepieciešamības lapu kaudzes pildīt, piemēram, maisos. Zāles pļāvējs, kas darbojas ar benzīna dzinēju vai akumulatoru, ļauj brīvi pārvietoties visā dārza teritorijā un savākt lapas faktiski bez atlikuma speciālā tvertnē. Tie, kam zāles pļāvēji nav aprīkoti ar šādu "ekstru", var sagriezt lapas ar pļāvēju un smalkos lapu konfeti atstāt turpat zālienā - tās lēnām satrūdēs, tādējādi bagātinot augsni. 

Lapu pūtējs lielām platībām

Ja dārzā ir daudz lielu koku, iespējams, visvērtīgākais ieguldījums būs lapu pūtēja iegāde. Lai gan ir pieejami lapu pūtēji arī salīdzinoši demokrātiskā cenu kategorijā, vairumā gadījumu tomēr jārēķinās ar lielākām investīcijām, toties nopirktais kalpos ilgus gadus. Līdzīgi kā zāles pļāvēji, arī lapu pūtēji pieejami ar plašu funkciju klāstu: gan tādi, kas sapūš lapas vienā kaudzē, kur tās ir vieglāk savākt, gan tādi, kas sakrāj lapas īpašā tvertnē, ar degvielas, elektrisko dzinēju vai akumulatoru darbināmi, ar regulējamu ventilatora ātrumu. Jaudīgākiem lapu pūtējiem ir speciāls stiprinājums, kas ļauj tos nēsāt uz muguras, jo turēt tos rokās ir diezgan neērti.

Lapas drīkst kompostēt, ja dārzu nav skārušas sēnīšu infekcijas

Labākais veids, kā savāktās lapas pārstrādāt, ir tās kompostēt. Mulčai lapas nav piemērotas, jo vējš sīkās daļiņas iznēsās pa visu teritoriju, toties ziemā satrūdējušās lapas pavasarī var izmantot dārza vai ziedu mēslošanai. Tas ir dabisks un efektīvs mēslojums, kas piemērots gandrīz visiem augiem. Jārēķinās, ka šovasar bijušas aktīvas dažādas augu sēnīšu infekcijas, tāpēc kritušās lapas visprātīgāk būtu sadedzināt. Tas gan jādara saskaņā ar likumu un ugunsdrošības noteikumiem, ļoti uzmanīgi, vislabāk - metāla mucā un bezvēja laikā, lai vējš lapas neaiznestu pa gaisu un neizraisītu ugunsgrēku. Piemēram, Rīgā patstāvīga lapu dedzināšana ir aizliegta, bet jau vairākus gadus oktobra beigās iedzīvotājiem ir iespēja nodot savāktās lapas Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta norādītajos punktos.

Ja dārzu sēnīšu infekcijas nav skārušas, lapas droši var kompostēt. Lapu pārnešanai uz kompostkaudzi vislabāk izmantot vairākkārt izmantojamus maisus, kas nav dārgi, ir krietni izturīgāki par parastajiem plastmasas maisiem, dabai draudzīgāki un pēc lapu grābšanas talkas lieti noderēs, piemēram, kartupeļu uzglabāšanai. Rīgas pašvaldība ir noteikusi konkrētas vietas pilsētā, kur, sākot ar oktobra beigām, vairākas nedēļas nogales privātpersonas varēs nodot savāktās kritušās lapas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu