Kirgizstānā parlamenta vēlēšanās uzvarējušas prezidenta atbalstītāju partijas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Svētdien notikušajās Kirgizstānas parlamenta vēlēšanās uzvaru guvušas prezidentam Sooronbajam Žeenbekovam tuvās politiskās partijas, liecina oficiālie rezultāti, tiesa gan, vairākas opozīcijas partijas rezultātus apstrīd.

Iekļūšanai parlamentā nepieciešamo procentu slieksni pārvarējušas četras partijas, un trīs no tām, kā sagaidāms, būs lojālas prezidentam.

Prezidenta jaunākā brāļa Asilbeka Žeenbekova partija "Birimdik" un ar ietekmīgo Matraimovu ģimeni, kas tiek uzskatīta par prezidenta sabiedrotajiem, saistītā partija "Mekenim Kyrgyzstan" katra saņēmusi ceturto daļu balsu.

Kirgizstānas partija, kas atbalsta prezidentu, saņēmusi 9% balsu, bet nacionālistu partija "Butun Kyrgyzstan" knapi pārvarējusi iekļūšanai parlamentā noteikto 7% slieksni.

Divas līdzšinējā sasaukuma partijas, kas sevi pozicionē kā prezidenta oponentes, "Bir Bol" un "Ata-Meken", parlamentā atbilstoši oficiālajiem rezultātiem nav iekļuvušas.

Šāds pavērsiens valstī var izraisīt protestus, ņemot vērā apsūdzības par svētdien notikušo vēlētāju uzpirkšanu.

Kopš neatkarības iegūšanas 1991.gadā Kirgizstānā divi prezidenti amatus zaudējuši protestu rezultātā, tomēr kopš 2010.gada valstī valda relatīva stabilitāte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu