Pirms ieceļošanas Latvijā vietnē covidpass.lv būs jāaizpilda anketa (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

No pirmdienas, 12.oktobra, ceļotājiem 48 stundas pirms ierašanās Latvijā interneta vietnē "Covidpass.lv" būs jāaizpilda īpaša anketa, kurā jāsniedz sava kontaktinformācija, informācija par pēdējo 14 dienu laikā apmeklētajām valstīm un par ieceļošanas mērķi, kā arī jāapliecina gatavība ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Kaut arī par šī pienākuma nepildīšanu paredzēts naudas sods no 10 līdz 2000 eiro, sistēmas mērķis neesot sodīt. 

Pirms ierašanās Latvijā persona apliecina, ka, ierodoties Latvijā, ievēros valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Apliecinājuma anketa būs jāaizpilda vietnē "www.covidpass.lv".

Apliecinājuma anketa jāiesniedz ne agrāk kā 48 stundas pirms Latvijas robežas šķērsošanas.

Personai tiks nodrošināts apliecinājuma anketas iesniegšanas apstiprinājums ar tajā norādītu QR kodu lietošanai mobilajā ierīcē, uzrādot attiecīgo apstiprinājumu "www.covidpass.lv", kā arī nosūtot uz apliecinājuma anketā norādīto personas elektroniskā pasta adresi.

Personai, kura ieceļo Latvijā, izmantojot starptautiskā pārvadājuma pakalpojumu,

būs jāuzrāda pārvadātājam minētās anketas iesniegšanas apstiprinājums izdrukātā formā vai mobilajā ierīcē.

Pārvadātājs, vizuāli apskatot personas uzrādīto apstiprinājumu vai ar mobilo ierīci pārbaudot apstiprinājumā norādīto QR kodu, pārliecināsies, ka persona iesniegusi anketu. Apstiprinājuma neuzrādīšanas gadījumā pārvadātājs varēs atteikt personai iekāpšanu transportlīdzeklī vai piedāvāt nekavējoties aizpildīt anketu.

Anketā būs jānorāda savs vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis, adrese, ieceļošanas datums un laiks, ieceļošanas veids. Tāpat būs jānorāda ziņas, vai persona Latvijā ieradusies darba vizītē, persona šķērsojusi Latvijas robežu tranzīta nolūkā, kā arī nākamā valsts, uz kuru persona dodas, ja šķērso robežu tranzītā.

Attiecībā uz personas uzturēšanos citā valstī pēdējo 14 dienu laikā anketā būs jānorāda konkrētā ārvalsts un izceļošanas datums.

Jaunais regulējums paredz, ka informācijas sistēmā iekļautās ziņas glabās 30 dienas no apliecinājuma anketas iesniegšanas brīža. Savukārt informācijas sistēmā iekļautās ziņas dzēsīs nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā pēc to glabāšanas termiņa beigām.

Saeimā pieņemtie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā paredz, ka personai

par noteiktā pienākuma iekļaut ziņas personu uzraudzības informācijas sistēmā nepildīšanu piespriedīs naudas sodu no 10 līdz 2000 eiro.

Tāpat minētā likuma grozījumi paredz, ka policijas darbiniekam, pašvaldības policijas darbiniekam un robežsargam būs tiesības apturēt transportlīdzekli, lai veiktu pārbaudi par ziņu iekļaušanas sistēmā pienākuma izpildi.

Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāra vietnieks Vilnis Vītoliņš iepriekš Saeimas atbildīgajā komisijā skaidroja, ka iedzīvotājiem būs pietiekams laiks, lai atrastu iespēju anketas aizpildīšanai. "Ja cilvēks, piemēram, ir gados un nepārzina informācijas tehnoloģijas, tad viņš varēs atrast radiniekus, ar kuru palīdzību anketu aizpildīt," piebilda Vītoliņš.

Viņš skaidroja, ka

informāciju par pienākumu aizpildīt anketu ieceļotāji saņems mobilo tālruņu īsziņās.

Tāpat informācija tiks ievietota publiskajās tīmekļa vietnēs. IeM sola darīt visu nepieciešamo, lai personām savlaicīgi būtu pieejama informācija par prasību aizpildīt anketu.

Jaunā kārtība tiek veidota, jo bija trūkumi papīra anketas aizpildīšanai un policijas problēmas izkontrolēt to, vai ar privātajiem transportlīdzekļiem iebraucošās vai kājām robežu šķērsojušās personas ievēro pašizolāciju.

Valdība šodien atbalstīja grozījumus normatīvajā aktā, kas regulēs Covid-19 apkarošanai paredzētās ieceļotāju uzskaites kontroles informācijas sistēmas darbību.

Iekšlietu ministrija (IeM) jau iepriekš saņēma valdības akceptu par finansējuma piešķiršanu šādas sistēmas izveidošanai, un speciālisti plāno, ka sistēma sāks darboties no 12.oktobra.

IeM Informācijas centra vadītāja Līga Lapiņa šodien valdības sēdē norādīja, ka

sistēmas mērķis nav vērsts uz sodīšanu.

Tāpat patlaban sadarbībā ar Valsts kanceleju tiek strādāts pie komunikācijas plāna par to, kā sabiedrībai izplatīt informāciju par nepieciešamību ieceļotājiem reģistrēties šajā sistēmā.

Sistēmas ieviešanai ir nepieciešami grozījumi vairākos normatīvajos aktos. Saeima jau 1.oktobrī galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. Likums paredz Covid-19 izplatības draudu mazināšanai un personu, kurām noteikta mājas karantīna vai izolācija, uzraudzības nodrošināšanai izmantot jaunu informācijas sistēmu.

Sistēma sniegs atbalstu Slimību profilakses un kontroles centram epidemioloģiskās izmeklēšanas veikšanā, Veselības inspekcijai epidemioloģisko prasību ievērošanā un personu uzraudzībā. Tāpat tā palīdzēs darbā Valsts policijai un pašvaldības policijai, kā arī sniegs atbalstu Veselības inspekcijai personu uzraudzības nodrošināšanā.

Personu uzraudzības informācijas sistēmā iekļaujamo ziņu apjomu, to iekļaušanas kārtību un glabāšanas termiņu jānosaka Ministru kabinetam (MK).

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu