Iznākusi žurnālistes Initas Silas grāmata par krūts vēzi un laimi

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Oktobrī, ko pasaulē atzīmē kā krūts veselības mēnesi, klajā nāk žurnālistes Initas Silas grāmata Laimes meklētājas dienasgrāmata. Tango ar diviem misteriem V* (vēzi un vīrieti), kurā viņa emocionāli atklāj savus pārdzīvojumus un izjūtas, saskaroties ar diagnozi "krūts vēzis", kas liek vēl vairāk novērtēt dzīvi un būt laimīgai katru dienu.

“Pierādīts, ka dienasgrāmatas rakstīšanai piemīt terapeitisks efekts. Tāpēc es vienmēr esmu visas savas emocijas norakstījusi bez mērķa tās publicēt plašākai sabiedrībai. Taču pēc pirmās grāmatas 100 vēstules sievietei saņemtajām atsauksmēm secināju – mana terapija palīdz arī citām; tāpēc es atkal uzdrošinos dalīties ar ļoti intīmu un atklātu savu dzīves posmu. Par savām krīzēm, kas beigās pārvērtās ieguvumos.

Šī dienasgrāmata ir par sāpīgu, taču ļoti vērtīgu, es teiktu – transformējošu – dzīves posmu. Tā nebūt nesākas ar epizodi, kad uzzinu diagnozi "krūts vēzis".

Tāpat kā slimība nerodas vienā dienā, arī mans pārvērtību ceļš sākās krietni agrāk,” skaidro Inita Sila.

Tango ar diviem misteriem V ir par laimes meklējumiem, kurus grāmatas autore sāk krietnu laiku pirms diagnozes, vienlaikus piedzīvojot attiecību un karjeras krīzi. Tā liek vēl ciešāk paskatīties uz savu dzīvi, vērtībām, uzskatiem, rīcību, attieksmi, uzvedību. Viņa apņemas dzīvot laimīgi, meklē veidus, kā tādai būt, un šo apņemšanos pilda arī tad, kad uzzina: viņas mūžs varētu būt īsāks...

Vai diagnoze "vēzis" uzreiz nozīmē nelaimi? Nē. Tā liek vēl vairāk novērtēt dzīvi, jo tās vērtību bieži neapzināmies, kamēr tā nav apdraudēta. Lai cik sāpīga ir šī pieredze, tā var būt vērtīga.

Inita izmēģina dažādas prakses laimīgai dzīvei, sākot ar pateicību un beidzot ar disciplīnu, lai pārliecinātos, ka būt laimīgai ir izvēle, un pierādot, ka ciešanas var pārveidot un laime iespējama arī tad, kad ļoti, ļoti sāp. Grāmata ir par mīlestību. Par patiesu sevis pieņemšanu un iemīlēšanu. Ne tikai bez matiem un skropstām, ar rētām klātu ķermeni, bet – vissvarīgākais – ar visiem saviem tarakāniem. Par otra mīlēšanu un ļaušanu otram sevi mīlēt.

“Es vaļsirdīgi runāju par slimību, atklājot pat intīmas detaļas. To daru tāpēc, ka pati pārliecinājos: kad uzzināju diagnozi, mani glāba citu sieviešu stāsti. Es nejutos viena un nesaprasta. Taču lielākoties tā bija ārzemju sieviešu pieredze. Uzskatu to savā ziņā par misiju – runāt par šo slimību atklāti un emocionāli, lai sievietes, kas ar to saskaras, zinātu: iespējams, būs smagi un sāpīgi, bet… varbūt arī vērtīgi. Bez šaubām, nav divu vienādu stāstu, un šī ir tikai un vienīgi mana pieredze, mans ceļš, tāpēc šī ir mana dienasgrāmata, nevis rokasgrāmata, kā uzveikt vēzi.

Lai gan no citu kļūdām nemācās, ceru, ka mani laimes meklējumi ar daudzajiem klupieniem un sāpēm var palīdzēt citām sievietēm tās nepieļaut, kā arī novērtēt to, kas dots, lai būtu laimīgas katru dienu. Ceru, ka sievietes vairāk aizdomāsies par savu veselību,” uzsver grāmatas autore Inita Sila.

Šī ir pirmā latviešu autores grāmata, kurā tiek atklātas emocijas un pārdzīvojumi, uzzinot diagnozi – krūts vēzis.

Inita Sila ir žurnāliste ar vairāk nekā divdesmit gadu pieredzi sieviešu žurnālos, desmit gadus vadījusi populārāko žurnālu IEVA, tagad ir ceturkšņa izdevuma Kā Būt Laimīgai galvenā redaktore. Pērn septembrī viņai diagnosticēja ģenētiski mantotu krūts vēzi (BRCA 1 pozitīvs) 2. stadijā.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu