Kalviņš: Būtu jāpalīdz izolēties ar Covid-19 inficētajiem, nevis jāizolē sabiedrība (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Latvijā būtu jāpalīdz izolēties ar Covid-19 inficētajiem, nevis jāizolē sabiedrība, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja jaunievēlētais Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ivars Kalviņš, kurš darba pienākumus sāks pildīt decembrī.

Vaicāts, vai vajadzētu uz pāris nedēļām Covid-19 dēļ "atkal visu apturēt, nobremzēt un cerēt, ka tas palīdzēs", viņš pauda viedokli, ka nevajadzēja apturēt neko nedz pavasarī, nedz tagad.

Viņaprāt, problēma patlaban ir tajā, ka Latvijas valdība un likumdevēji ņem piemēru no Eiropas Savienības un ASV, kas šobrīd esot sliktākie piemēri. "Mums jāņem piemērs no Taivānas, kur uz vairāk nekā 22 miljoniem iedzīvotāju ir nedaudz virs 500 gadījumiem. Un pamatu pamats ir tāds - kamēr mēs sūtīsim mājas inficētos cilvēkus, lai viņi pašizolējas, ja viņiem tādas iespējas ir, bet patiesībā - lai aplipina pārējos -, nekādi mēri nepalīdzēs," pauda Kalviņš, piebilstot, ka mums būtu jāpalīdz izolēties ar Covid-19 inficētajiem, nevis jāizolē sabiedrība.

Vaicāts, kā šo jautājumu risināt, viņš uzsvēra, ka Taivāna to risina ļoti elementāri. "Ir tā saucamie karantīnas hoteļi, kuros cilvēki bez iespējas mājās pašizolēties atsevišķos numuriņos dzīvo visu savu karantīnas laiku, neinficējot pārējos," teica Kalviņš.

Vienlaikus, pēc viņa teiktā, Taivānā, iebraucot valstī, ir obligātā Covid-19 izziņa, tiek paņemtas analīzes, kuru veikšanas laikā cilvēks tiek pārvietots uz karantīnas koptelpām, un tikai pēc tam, kad ir skaidrs, ka persona nav inficēta, tā var doties savās gaitās. Pēc zināma laika Covid-19 analīze gan jāatkārto.

Tāpat topošais LZA prezidents akcentēja, ka pārbaudītu vai puslīdz drošu vakcīnu var gaidīt pēc gada. "Mēs uzzināsim par drošību brīdī, kad liels daudzums cilvēku šo vakcīnu būs saņēmuši un būs iespēja noskaidrot, kādas ir bijušas blaknes, citi ierobežojumi," viņš norādīja.

Vienlaikus ir jāgūst pārliecība, ka šai vakcinācijai ir jēga, teica Kalviņš. "Ja imunitāte tiek nostiprināta uz īsu laiku, piemēram, trīs mēnešiem, tad, lai mēs novakcinētu 80% zemes iedzīvotāju un atkārtotu vakcināciju ik trīs mēnešus - tur nekāda ekonomika neglābs," viņš vērtēja.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu