Covid-19: Mājas karantīna noteikta visai Natālijas Draudziņas vidusskolai (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Slimību un profilakses kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs
Slimību un profilakses kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā līdz šim atklāti kopumā 60 Covid-19 gadījumi, līdz ar to kontaktpersonas statuss un mājas karantīna noteikta visai skolai, žurnālistiem pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

"Ir skaidrs, ka pie tik sākotnēji plašas izplatīšanās - piektdien bija zināmi 29 gadījumi, no kuriem 28 ir skolotāji, - bija skaidrs, ka tas nevarēja notikt vienas dienas laikā," stāstīja epidemiologs. Līdz ar to tika organizēta speciāla papildu testēšana, un iespēja testēties tika dota gan bērniem, gan vecākiem.

Pēc Perevoščikova paustā, šie rezultāti joprojām tiek apkopoti. Tomēr SPKC eksperts atklāja, ka

"sliktākās aizdomas ir attaisnojušās - izplatīšanās šajā iestādē patiešām ir liela".

Ņemot vērā Covid-19 izplatības apmērus, šajā izglītības iestādē vairs neesot iespējams izdalīt kādas konkrētas klases. "Pie tik plašas izplatīšanās visas skolas darbiniekiem vajadzētu ievērot mājas karantīnu," komentēja epidemiologs, piebilstot, ka tā turpināsies līdz 23.oktobrim, izņemot gadījumus, kad šī prasība personai tika noteikta jau iepriekš.

Kā atzīmēja Perevoščikovs, visdrīzāk inficējušies varētu būt arī vecāki, tādējādi e-klasē tika izsūtītas attiecīgās rekomendācijas.

Aizvadītajā diennaktī lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits ir reģistrēts Rīgā, kur ar Covid- 19 saslimuši 78 cilvēki, kopējam saslimušo skaitam pilsētā sasniedzot 524, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Tālāk seko Stopiņu novads ar pieciem jauniem inficēšanās gadījumiem, pašvaldībā kopējam skaitam sasniedzot desmit iedzīvotājus. 

Tikmēr Daugavpilī reģistrēti trīs jauni saslimšanas gadījumi, līdz ar to pilsētā patlaban reģistrēti 227 Covid-19 slimnieki, bet Jelgavā reģistrēti divi saslimšanas gadījumi, pilsētā kopējo saslimušo skaitu sasniedzot 14.

Jauni saslimšanas gadījumi pa vienam ir reģistrēti Babītes, Carnikavas, Ķekavas, Olaines, Priekuļu, Salaspils un Siguldas novadā.

No jaunajiem saslimušajiem visvairāk ir vecuma grupā no desmit līdz 19 gadiem - 54 gadījumi. Tālāk seko saslimušie vecumā no 30 līdz 39 gadiem - 11 gadījumi, kā arī bērni vecumā līdz deviņiem gadiem - deviņi saslimšanas gadījumi.

Pa septiņiem jauniem saslimšanas gadījumiem ir reģistrēti vecuma grupās no 20 līdz 29 gadiem un starp 70 un vairāk gadus veciem iedzīvotājiem. Pa trim saslimušajiem ir  vecuma grupās no 40 līdz 49 gadiem un no 60 līdz 69 gadiem, kā arī viens gadījums reģistrēts pacientam vecumā no 50 līdz 59 gadiem.

Covid-19 līdz šim konstatēts 59 izglītības iestādēs

Līdz šim saslimšanas ar Covid-19 gadījumi konstatēti kopumā 59 izglītības iestādēs valstī, žurnālistiem pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš skaidroja, ka līdz šim saistībā ar izglītības iestādēm inficēts ir 261 cilvēks. Tostarp inficēšanās atklāta 156 audzēkņiem un 105 darbiniekiem.

Pēc epidemiologa paustā, statistikas dati liecina, ka aptuveni 40% izglītības iestādēs inficēto ir tieši darbinieki. Pēc Perevoščikova sacītā, bieži vien atsevišķās izglītības iestādēs inficēto darbinieku skaits ir pat lielāks par inficēto izglītojamo skaitu.

Kopš mācību gada sākuma 13 izglītības iestādēs reģistrēti pieci vai vairāk saslimšanas gadījumi. Vienlaikus astoņās iestādēs inficējušies vairāk nekā desmit cilvēki. "Faktiski tas liecina, ka slimība izplatījās konkrētas izglītības iestādes ietvaros un vairāk nekā vienā klasē," skaidroja Perevoščikovs.

Aizvadītajā nedēļā 26,5% gadījumu personas ar Covid-19 inficējušās ģimenēs

Aizvadītajā nedēļā inficēšanās ar Covid-19 savā ģimenē notikusi 26,5% no visiem atklātajiem un noskaidrotajiem saslimšanas gadījumiem, medijiem pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Tikmēr darbavietās inficējušies 29,3% no visiem jaunatklātajiem Covid-19 pacientiem, bet izglītības iestādēs - 31,4%.

Savukārt inficēšanās saistībā ar ārstniecības iestādēm konstatēta 6% gadījumu, skaidroja epidemiologs, piebilstot, ka saslimušo skaits ārstniecības iestādēs nav liels un šie gadījumi nav saistīti tikai ar vienu ārstniecības iestādi.

Savukārt 5% gadījumu personas inficējušās sporta nodarbībās, atklāja epidemiologs.

Vienlaikus pagājušajā nedēļā, pēc provizoriskajiem datiem, inficēšanās apstākļi tika noskaidroti aptuveni 80% inficēšanās gadījumu.

Visaugstākā kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 patlaban ir Dundagas, Aizputes un Krāslavas novados

Visaugstākie divu nedēļu kumulatīvie saslimstības ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotāju rādītāji patlaban ir Dundagas, Aizputes un Krāslavas novados, medijiem pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Dundagas novadā patlaban šis rādītājs ir 961 gadījums, bet Aizputes novadā - 586. Šīm abām pašvaldībām seko Krāslavas novads ar 353 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Iepriekš epidemiologs skaidroja, ka pašvaldībās ar zemu iedzīvotāju skaitu un augstu Covid-19 gadījumu skaitu kumulatīvais saslimstības rādītājs būs augstāks nekā pašvaldībās ar lielu iedzīvotāju skaitu.

Relatīvi augsta saslimstība novērota arī Kuldīgas novadā, kur šis rādītājs ir 314 gadījumi. Tāpat arī Rojas novadā saslimstības rādītājs pieaudzis līdz 263 gadījumiem, kamēr Daugavpilī - 235, bet Olaines novadā - 164.

Būtiski pieaudzis arī pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars. Ja pirms trīs nedēļām pozitīvo testu īpatsvars bija 0,3%, tad pagājušajā nedēļā šis rādītājs sasniedzis 2,2%, kas ir septiņkārtīgs pieaugums.

Straujš saslimstības pieaugums, pēc epidemiologa paustā, tiek novērots jau trīs nedēļas pēc kārtas. Pagājušajā nedēļā kopumā tika atklāti 584 Covid-19 gadījumi, līdz ar to arī divu nedēļu kumulatīvais saslimstības ar Covid-19 rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju patlaban sasniedzis 51,8 gadījumus, skaidroja epidemiologs. Tas esot otrais augstākais saslimstības rādītājs Baltijas valstu vidū, kur tikai nedaudz zemāks saslimstības līmenis konstatēts Igaunijā.

Aizvadītājā nedēļa katru dienu tika veikti vidēji 3859 Covid-19 testi, kamēr vēl pirms trīs nedēļām ik dienu tika veikti 2368 Covid-19 izmeklējumi.

Pieaudzis arī hospitalizāciju skaits - patlaban vidējais rādītājs esot 8%, kas nozīmē, ka teju katrs desmitais pacients no vienā dienā atklāto gadījumu skaita tiek stacionēts. Arī šeit, pēc Perevoščikova paustā, tiek novērots zināms pieaugums, kas varētu būt saistīts ar to, ka, paplašinoties Covid-19 izplatībai, biežāk slimo riska grupās esošie iedzīvotāji.

Tikmēr Kuldīgā, kur iepriekš tika atklāta plaša Covid-19 izplatība, jau teju nedēļu novērots kumulatīvo saslimstības rādītāju samazinājums. Līdz ar to Kuldīgā situācija uzlabojas, rezumēja epidemiologs.

Savukārt Daugavpilī, kur arī tika atklāts plašs uzliesmojums, saslimušo skaits nedaudz turpina pieaugt, bet, pēc Perevoščikova paustā, tas ir saistīts ar to, ka tika veikta intensīva riska grupu testēšana. Tomēr, novērtējot situāciju šajā pašvaldībā kopumā, Perevoščikovs komentēja, ka tā ir stabila.

Tāpat epidemiologs informēja, ka iepriekšējā nedēļā tika atklāts uzliesmojums kādā hokeja komandā Jelgavā, kur tika konstatēti 16 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu