Pēc rudens brīvlaika 7.-12.klašu skolēni nedēļu mācīsies attālināti (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jelgavas 4.vidusskolas skolēni projekta "Sporto visa klase" fizisko aktivitāšu eksperimenta rezultātu paziņošanas pasākumā uzņēmuma "Latvijas Mobilais Telefons" galvenajā ēkā .
Jelgavas 4.vidusskolas skolēni projekta "Sporto visa klase" fizisko aktivitāšu eksperimenta rezultātu paziņošanas pasākumā uzņēmuma "Latvijas Mobilais Telefons" galvenajā ēkā . Foto: Artūrs Neitāls/LETA

Pēc rudens brīvlaika, no 26.oktobra līdz 30.oktobrim, mācību process 7.-12.klašu audzēkņiem notiks attālināti, paredz valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Minētajā nedēļā mācības notiks attālināti vispārējās pamatizglītības programmas un vispārējās vidējās izglītības programmas 7.-12.klases skolēniem, lai mazinātu Covid-19 izplatību izglītības iestādēs.

Izņēmums šai normai ir sociālās korekcijas izglītības iestāde "Naukšēni".

Grozījumus izstrādājusi Veselības ministrija (VM), kas skaidro, ka tieši šīs vecuma grupas izglītojamie ir saistīti ar augstāko Covid-19 izplatības risku. Tāpat šajā vecumā bērniem nav jānodrošina nepārtraukta pieaugušo uzraudzība, tādēļ tieši šai vecuma grupai noteikt attālinātās mācības ir optimālākais pasākums Covid-19 ierobežošanai izglītības iestādēs, uzskata ministrijā.

Tāpat, lai ierobežotu Covid-19 izplatības riskus izglītības iestādēs un mazinātu to, ka pēc saskares ar inficētu personu izglītojamie ir spiesti atrasties mājas karantīnā un kavēt mācības, noteikts, ka no 26.oktobra līdz 30.oktobrim klātienē notiek tikai individuālās interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmas apguve.

Tāpat valdības atbalstītie grozījumi paredz, ka koledžām un augstskolām jāinformē Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), ka iestāde īsteno mācības attālināti, ja koledžas un augstskolas darbībā studējošam vai personālam SPKC noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus.

Pieņemtie grozījumi nosaka, ka noteiktajos gadījumos koledža un augstskola nosaka kārtību, kādā izglītības programmu vai tās daļu var īstenot attālināti, un tām operatīvi jāsniedz informācija IKVD arī ja atbilstoši koledžas vai augstskolas lēmumam, izglītības process tiek īstenots attālināti, jo pašvaldības administratīvajā teritorijā, kur atrodas koledža vai augstskola, vai teritorijās, ar ko tā robežojas, novērojams Covid-19 infekcijas izplatības pieaugums vai saglabājas augsti infekcijas izplatības rādītāji.

Līdz šim bija noteikts, ka koledža un augstskola nosaka kārtību, kādā izglītības programmas kursa vai moduļa daļu var īstenot attālināti, un attālināti īstenojamās daļas apjomu. Tādi būs gadījumi, kad, piemēram, studējošajam vai darbiniekam SPKC noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus.

Tāpat arī gadījumos, kad pašvaldības administratīvajā teritorijā, kur atrodas koledža vai augstskola, vai teritorijās, ar ko tā robežojas, novērojams Covid-19 infekcijas izplatības pieaugums vai saglabājas augsti infekcijas izplatības rādītāji.

Minētajos gadījumos izglītības process īstenojams attālināti atbilstoši koledžas vai augstskolas lēmumiem par to, kā tieši tas veicams.

VM skaidro, ka joprojām ir novērojama Covid-19 izplatība izglītības iestādēs. Šobrīd skartas ir 59 izglītības iestādes, un 13 no tām ir novērojama iekšējā infekcijas izplatība - reģistrēti pieci un vairāk saslimšanas gadījumi.

Kopumā visās izglītības iestādēs ir reģistrēts 261 saslimšanas gadījums un 40% no tiem ir izglītības iestāžu darbiniekiem, tai skaitā pedagogiem.

Noteikumi stāsies spēkā 14.oktobrī.

Ministri: Mācību procesa ierobežojumi visā valstī ir svarīgi Covid-19 izplatības mazināšanai

Mācību procesa ierobežojumi visā valstī ir svarīgi Covid-19 izplatības mazināšanai, otrdien valdības sēdē pauda valdības pārstāvji.

Otrdien valdība lēma par epidemioloģisko drošības pasākumu paplašināšanu, tostarp paredzot ierobežojumus mācību procesa organizēšanai skolās. Ministru kabinets otrdien neatbalstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšlikumu mācību procesa ierobežojumus noteikt tikai Covid-19 skartajās pašvaldībās, nevis pilnīgi visās pašvaldībās.

Pedagogu arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga aicināja tomēr paredzēt, ka skolas pašas var noteikt, kā rīkoties ar mācību procesa nodrošināšanu, jo epidemioloģiskā situācija visās pašvaldībās nav vienāda. 

LPS pārstāve Ināra Dundure pievienojās pedagogu arodbiedrības sacītajam, piebilstot, ka ierobežojumi būtu attiecināmi tikai uz tām pašvaldībām, kurās ir augsta saslimstība ar Covid-19, nevis uz pilnīgi visām pašvaldībām.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) šim viedoklim nepiekrita, piebilstot, ka valstī nedrīkst pieļaut plašāku Covid-19 izplatību, tāpēc tiek pieņemti šādi proaktīvi ierobežojumi, lai novērstu smagāku ierobežojumu ieviešanu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piebilda, ka plānoto ierobežojumu mērķis ir izskaust jebkādu iespējamību, ka vīruss varētu izplatīties vēl plašāk. "Tas, ka kādā skolā šodien nav Covid-19, nenozīmē, ka rīt tas tur nebūs," piebilda Kariņš.

Arī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) atbalstīja valdības pārstāvju pausto.

Vienlaikus Vanaga aicināja valdību piedāvāt kompensēt izdevumus, kas skolām radušās ar attālinātā mācību procesa nodrošināšanu.

Šuplinska informēja, ka šomēnes skolām tiks nosūtīta aptauja, kurā tās tiks aicinātas fiksēt septembra izdevumus. Tie tiks salīdzināti ar izdevumiem attiecīgajā periodā pirms gada un gadījumā, ja kādas pozīcijas izmaksas būs augušas Covid-19 dēļ, tiks lemts par šo izdevumu kompensēšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu