Pompeo mudina ASV domnīcas atklāt ārvalstu finansējumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Maiks Pompeo
Maiks Pompeo Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo otrdien mudināja Vašingtonas domnīcas atklāt ārvalstu finansējumu, brīdinot par Ķīnas un Krievijas atbalstu šiem institūtiem, kam dažkārt mēdz būt vēra ņemama ietekme uz ASV politiku.

Pompeo mudināja domnīcas, kas vēlas sadarboties ar Valsts departamentu, atklāt savās tīmekļa vietnēs ārvalstu finansējumu, arī no valsts atbalstītām struktūrām.

"[Ārvalstu finansējuma] atklāšana nav prasība, lai sadarbotos ar šīm organizācijām, tomēr Valsts departamenta darbinieki pievērsīs uzmanību tam, vai šāda finansējuma atklāšana ir notikusi, kā arī par konkrētiem finansējuma avotiem, kas ir atklāti, lai noteiktu to, vai un kā sadarboties," teikts Pompeo paziņojumā.

"Mēs ceram, ka ASV pūliņi sekmēt brīvu un atvērtu dialogu par ekonomisko un personīgo brīvību, vienlīdzīgu pilsonību, likuma varu un patiesu pilsonisko sabiedrību kādu dienu būs iespējami tādās vietās kā Ķīna un Krievija."

Vairākas pazīstamas ASV domnīcas un universitātes atvērušas centrus Ķīnā, raisot debates par to, vai tās upurē ASV vārda brīvības principus, lai sadarbotos ar Pekinu.

Kreisās ievirzes domnīca Starptautiskās attīstības centrs pētījumā šogad norādīja, ka Vašingtonas domnīcas tiešo finansējumu pamatā saņem no draudzīgām valstīm.

ASV 50 vadošo domnīcu finansētāju dāsnākā atbalstītāja ar 27,7 miljoniem dolāru no 2014. līdz 2018.gadam bijusi Norvēģija, bet otrajā vietā ierindojusies Lielbritānija.

Citas dāsnas Vašingtonas domnīcu finansētājas ir Persijas līča arābu monarhijas un Taivāna.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu