Covid-19 Eiropā: ārkārtas stāvoklis Portugālē; Īrija pastiprina ierobežojumus pie Ziemeļīrijas (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Portugāle trešdien izsludināja ārkārtējo stāvokli augošā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita dēļ.

Rīkojums par ārkārtējo stāvokli, kas stājas spēkā ceturtdien un ilgs 15 dienas, pilnvaro valdību noteikt pārvietošanās un sabiedriskās dzīves ierobežojumus, paziņoja premjerministrs Antoniu Košta pēc ministru kabineta sanāksmes Lisabonā.

Publiskas pulcēšanās būs atļautas ar ne vairāk kā pieciem cilvēkiem katrā, bet privātos pasākumos dalībnieku skaits nedrīkstēs pārsniegt 50.

Cilvēkiem ārpus saviem mājokļiem būs jāvalkā sejas maskas. Tiem, kas dosies uz skolu vai darbu, vajadzēs lietot Covid-19 apturēšanas lietotni "Stayaway Covid". 

Šiem pasākumiem vēl vajadzīga Portugāles parlamenta piekrišana.

Košta brīdināja, ka situācija ir nopietna, jo jaunu Covid-19 infekcijas gadījumu skaits trešdien sasniedza 2072,

kas ir lielākais vienā dienā Portugālē kopš pandēmijas sākuma.

Portugālē, kur dzīvo 10,3 miljoni cilvēku, līdz šim ir reģistrēti vairāk nekā 91 000 Covid-19 infekcijas gadījumu un 2117 nāves gadījumi. Pandēmija sevišķi smagi skārusi valsts ziemeļus un rajonu ap galvaspilsētu Lisabonu.

Covid-19 pacientu skaits slimnīcās mēneša laikā pieaudzis no apmēram 300 līdz gandrīz 1000.  

Lisabona.
Lisabona. Foto: Reuters/ScanPix

Īrija pastiprina Covid-19 ierobežojumus pie robežas ar Ziemeļīriju

Īrija pastiprina Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus pie robežas ar Ziemeļīriju, trešdien paziņoja Īrijas premjerministrs Mihals Mārtins.

Pusnaktī uz piektdienu jaunie ierobežojumi stāsies spēkā Donegolas, Kevanas un Monahanas grāfistēs, kas robežojas ar Ziemeļīriju un  kurās ir apmēram 300 000 iedzīvotāju.

Saskaņā ar tiem tiks slēgtas visas nebūtiskās mazumtirdzniecības vietas, kā arī vingrošanas zāles, peldbaseini un izklaides centri. 

Visiem nodarbinātajiem, kas nav atzīti par būtiska darba veicējiem, "jāstrādā no mājām", sacīja Mārtins.

Premjers, runājot ar reportieriem Dublinā, arī paziņoja, ka visā Īrijā tiek aizliegtas mājas vai dārza vizītes starp atsevišķām mājsaimniecībām.

"Mēs dzīvojam ļoti grūtā laikā, un tiešām var kļūt sliktāk, pirms kļūs labāk," brīdināja Mārtins.

Ziemeļīrijas valdība pirms tam trešdien paziņoja par plāniem slēgt uz četrām nedēļām krodziņus un restorānus, pastiprināt sociālas pulcēšanās ierobežojumus un pagarināt skolu brīvdienas, vēršoties pret jaunā koronavīrusa izplatīšanos.  

Mārtins sacīja, ka "vīruss neievēro robežas", un aicināja "turpināt [Īrijas salas] ziemeļu un dienvidu sadarbību un koordināciju" cīņā pret pandēmiju.

Īrijā trešdien tika reģistrēti 1095 jauni Covid-19 gadījumi, kas ir līdz šim lielākais inficēšanās gadījumu skaits vienā dienā. Kopš pandēmijas sākuma valstī reģistrēti 1835 nāves gadījumi, kas saistīti ar jauno koronavīrusu.

Vācijā rekordaugsta saslimstība

Vācijā pēdējās diennakts laikā reģistrēti 6638 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19, kas ir augstākais rādītājs, kāds fiksēts kopš pandēmijas sākuma, liecina ceturtdien publicētie oficiālie dati.

Satraucošais inficēto skaita pieaugums konstatēts tikai dažas stundas pēc kancleres Angelas Merkeles tikšanās ar visu 16 federālo zemju premjerministriem, lai vienotos par pasākumiem koronavīrusa izplatības ierobežošanai.

Saskaņā ar Roberta Koha institūta datiem līdz šim augstākais inficēšanās gadījumu skaits ar Covid-19 vienas diennakts laikā Vācijā bija fiksēts 28.martā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu