Neparasts iemesls, kādēļ Lielbritānijā izmanto divus atsevišķus ūdens krānus (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ūdens maisītāji jeb ūdens jaucējkrāni mūsdienās ir ārkārtīgi ērts izgudrojums un viens no būtiskākajiem sasniegumiem santehnikas pasaulē – sīkums, ko ikdienā neievērojam, taču sniedz komfortu. Tomēr Lielbritānijā šī vannasistabu nianse krietni atšķiras – ūdens tek pa diviem krāniem.

Tie, kas ir bijuši Lielbritānijā, iespējams, pievērsa uzmanību ne tikai sliktajiem laikapstākļiem, greznajai vecpilsētu arhitektūrai un divstāvu autobusiem. Tur vannasistabās un virtuvēs ir divi atsevišķi ūdens krāni. Interesanti, ka tā it nemaz nav vietējo iedzīvotāju iegriba, bet gan apzināts lēmums valstiskā līmenī.

Līdzās abiem atsevišķajiem ūdens krāniem britu izlietnēs vienmēr būs notekas aizbāznis. Ar to ir paredzēts aiztaisīt noteku, kad izlietne tiek piepildīta gan ar auksto, gan ar karsto ūdeni, radot miniatūru vannu, kurā nomazgāt rokas vai traukus.

Lai gan šāda sistēma šķiet gaužām neērta citu valstu iedzīvotājiem, tomēr britiem šis vēsturisks fenomens labi izturējis laika pārbaudi. Pirmie ūdens krāni britu mājokļos parādījās 19. gadsimtā. Katrai mājai bija sava apkures un ūdens apgādes sistēma; kurinot sildīja vienu ūdens cisternu, bet otru atstāja aukstu – dzeršanai un ēdiena gatavošanai. Tas nozīmēja, ka karstais ūdens gāja tikai uz vannas istabu, bet aukstais – uz virtuvi. Šāda sistēma bija ieviesta tāpēc, ka, karsējot ūdens cisternu, tā ātrāk sāk rūsēt. Lai mājoklī būtu pēc iespējas labāks dzeramais ūdens, tika nolemts atdalīt karsto ūdeni no aukstā, vēsta portāls “CNN”. Attīstoties santehnikas tehnoloģijām, vannasistabās un virtuvēs ar laiku jau bija iespējams pievienot otru - attiecīgi aukstā vai karstā ūdens krānu. Lai gan mūsdienas ir pavērušas iespēju arī britu ūdens sistēmā ieviest jaunas vēsmas un atsevišķos ūdens krānus nomainīt pret vienu, daudzās mājsaimniecībās tradīcija ir nemainīgi saglabājusies.

Otrs aspekts, kādēļ diezgan liela daļa britu atsakās ieviest savos mājokļos ūdens maisītāju, ir ekonomika. Ja ūdens tiek ieliets izlietnē tik, cik nepieciešams, lai nomazgātu rokas, tad tas ilgtermiņā būs daudz izdevīgāk, nekā ja ūdens tiks tecināts no krāna.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu