Noraida opozīcijas ierosinājumus trīskārt samazināt referenduma rosināšanai nepieciešamo parakstu skaitu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Parakstu vākšanas vietas norāde Rīgas Centra rajona izpilddirekcijā par likuma "Grozījums likumā "Par valsts pensijām"" ierosināšanu.
Parakstu vākšanas vietas norāde Rīgas Centra rajona izpilddirekcijā par likuma "Grozījums likumā "Par valsts pensijām"" ierosināšanu. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas vairākums šodien noraidīja opozīcijas deputātu vairākus ierosinājumus aptuveni trīs reizes samazināt parakstu skaitu, kas nepieciešams referenduma rosināšanai tādās situācijās, kurās Saeima nebūs atbalstījusi šo parakstītāju rosināto likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu.

Noraidīti atsevišķi iesniegtie gan "Saskaņas" Saeimas frakcijas rosinājums, gan pie frakcijām nepiederošo deputātu Lindas Liepiņas, Alda Gobzema, Didža Šmita, Karinas Sprūdes un Jūlijas Stepaņenko rosinājums, ka ne mazāk kā 50 000 vēlētāju jāpiešķir tiesības iesniegt pilnīgi izstrādātu likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu.

Saskaņā ar šo rosinājumu, - ja Saeima 50 000 balsstiesīgo rosinātās izmaiņas pieņemtu, referendums nebūtu nepieciešams. Savukārt, ja Saeima šādus grozījumus nepieņemtu bez satura grozījumiem, par tiem būtu jārīko referendums.

Pašreizējais regulējums nosaka, - lai iesniegtu šādus grozījumus, jāsavāc vismaz vienas desmitās daļas vēlētāju paraksti. Pašlaik tie ir vairāk nekā 150 000 paraksti, līdz ar to opozīcijas rosinājums paredzēja nepieciešamo parakstu slieksni samazināt trīs reizes.

Tāpat noraidīti tādi paši rosinājumi, trīs reizes jeb līdz 50 000 samazināt nepieciešamo parakstu slieksni referenduma ierosināšanai attiecībā uz pēc opozīcijas 34 deputātu vai Valsts prezidenta rosinājuma apturētiem likuma grozījumiem vai Saeimas atsaukšanas ierosināšanai.

Reizē atbalstīts likumā noteikt, ka vēlētāja parakstu referenduma rosināšanai varēs apliecināt arī konsulārā amatpersona diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs, kura ir tiesīga veikt notariālās funkcijas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu