Latvijas dizaineru labākie veikumi jau drīzumā būs apskatāmi dizaina izstādē Ķīpsalā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Papildini interjeru ar pašmāju dizaina priekšmetiem. Šogad Ķīpsalas ikgadējā dizaina izstādē "Furniture & Design Isle 2020" būs apskatāmi labākie Latvijas dizaineru veikumi. 

“Bērni ir mūsu tagadne un nākotne. Tā ir paaudze, kura turpinās mūsu iesākto, kura dzīvos tādā pasaulē un valstī, kādu mēs viņiem nodosim. Tieši tādēļ šogad dizaineru darbu konkurss tematiski ir veltīts dizainam, kas saistīts ar bērniem,” uzsver Latvijas Dizaineru savienības (LDS) priekšsēdētāja Barbara Freiberga.

Dažus konkursa “LDS balva 2020. Pakāpiens pasaulē” darbus iepazīsti jau tagad, bet klātienē aplūko mēbeļu un dizaina izstādē Ķīpsalā.

Bērnu ragaviņas pilsētvidei

Vairums vecāku noteikti piekritīs, ka daudzas bērnu lietas aizņem vairāk vietas, nekā gribētos, turklāt tas nereti traucē tieši izbraucienos un atpūtā ārpus mājas. Arī dizainers Viesturs Muzikants to ļoti labi zina, tāpēc viņš ir radījis saliekamās bērnu ragaviņas, kas paredzētas lietošanai pilsētvidē. Tās var viegli salocīt, kas atvieglo vecāku mobilitāti un ļauj bērniem izbaudīt priekus, neradot neērtības vecākiem. Šīs ragaviņas var viegli nest rokās, ielikt automašīnā vai uzglabāt dzīvoklī.

Foto: Publicitātes foto

Kalnu iedvesmota gultiņa

Kalnu siluets ir būtisks vizuālais un arī emocionālais elements, kas raksturo dizainera Mika Pētersona radīto bērnu gultiņu “MoON”. Tapšanas procesā galvenais iedvesmas avots ir bijusi daba un N. Rēriha gleznas. Gultiņas dizains harmoniski iekļausies telpā, turklāt vecāki noteikti novērtēs gultiņas funkcionalitāti – tā izmantojama bērniem līdz pat 7 gadu vecumam, jo tās elementi un proporcijas ir maināmas atbilstoši bērna augumam.

Foto: Publicitātes foto

Vieglākais līdzsvara ritenītis

Konkursā “Pakāpiens nākotnē” ir pieteikts arī ritenītis “Choppy”, kas, iespējams, ir pasaulē vieglākais bērnu koka līdzsvara ritenītis - tas sver mazāk nekā 3 kg. To var ātri salikt kā konstruktoru un ērti pārveidot pat bez instrumentiem, jo konstrukcijā nav izmantotas skrūves. Ritenīti var viegli pielāgot mazā braucēja augumam – mainot sēdeklīša augstumu un izvēloties vienu no diviem stūres augstuma variantiem. Turklāt rotaļām noderēs arī iepakojuma kaste, jo tās iekšpusē ir piedzīvojumu trase ar zīmējumiem.

Foto: Publicitātes foto

Vairākkārt izmantojams piegādes iepakojums

Vai esi kādreiz aizdomājies, ka arī piegādei izmantotais sūtījumu iepakojums varētu būt izmantojams atkārtoti, tādējādi saudzējot dabu? Rīgas Tehniskās universitātes absolvente Annija Elīza Lodziņa ne tikai domā, bet arī rada! Viņa no PVH auduma jeb baneru atgriezumiem ir izstrādājusi piegādes iepakojumu, kuru var izmantot vairākkārt. Turklāt iepakojumi ir pieejami 5 izmēros, un tā dizains ir personalizējams.

Foto: Publicitātes foto

Japāņu iedvesmota apģērbu kolekcija

Apģērbu kolekcijas “Introvertā ekstraversija” autore, Rīgas Tehniskās universitātes studente Marta Cimdiņa, sev uzstādīja mērķi – radīt apģērbu, kas ir maksimāli draudzīgs videi un, nonākot atkritumos, nerada būtisku kaitējumu dabai. Tieši tāpēc šai kolekcijai kā pamatmateriāls ir izvēlēts 100% lins, savukārt furnitūra – kokosa pogas. Jaunā māksliniece iedvesmojās no japāņu modes dizaineriem – kolekciju caurstrāvo minimālisma un asimetrijas iezīmes, saglabājot skandināvu askētismu un atturību.

Foto: Publicitātes foto

Sajūtu lampas

Laikmetīgās mākslas cienītājiem noteikti simpatizēs PIKC Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” audzēknes Marinas Baziļčikas radītie tekstilobjekti “Sajust gaismu”, kuri tapuši kā funkcionāls gaismas objekts un dizaina priekšmets. Autore ir izmantojusi tradicionālas aušanas tehnikas, lietojusi kokvilnas diegus un papīra auklas, kā arī ļāvusies improvizācijai, lai iegūtu vēlamās faktūras. Tās ir sajūtu lampas, kuras radīs telpā īpašu noskaņu.

Foto: Publicitātes foto

Varavīksne bērnistabā

Kad debesīs parādās varavīksne, tā acumirklī piesaista gan bērnu, gan pieaugušo skatienus. Tagad šo dabas brīnumu ir iespējams ienest ģimenes bērnistabā, jo “PIKU” darbnīcā ir tapusi jauna kolekcija “Varavīksne” – dizaina gaismas lampiņa varavīksnes formā, kas pieejama četrās krāsu kombinācijās. Turklāt tai ir pieejams arī apgleznošanas komplekts, lai vecāki kopā ar bērniem varētu šo lampu izkrāsot pēc savām vēlmēm un gaumes.

Foto: Publicitātes foto

Izstāde “Furniture & Design Isle 2020” norisināsies Ķīpsalā no 23. līdz 25. oktobrim. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu