Igaunijas prezidente asi vēršas pret valdības ministru – homofobu (91)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida nosodoši reaģējusi uz raidsabiedrības «Deutsche Welle» publicētajā intervijā paustajiem Igaunijas Iekšlietu ministra Marta Helmes uzskatiem, norādot, ka cilvēkiem ar šādu pārliecību nav vietas Igaunijas valdībā.

Sestdienas rītā Kersti Kaljulaida personīgi tikusies ar ministru, lai izteiktu viņam savu nostāju, ziņo Postimees.

Intervijā «Deutsche Welle» Iekšlietu ministrs Marts Helme bija ieteicis cilvēkiem ar netradicionālu seksuālo orientāciju braukt prom uz Zviedriju.

«Man nav saprotams [šis] neslēptais Iekšlietu ministra Marta Helmes naidīgums, kas vērsts pret mūsu sabiedrību. Mēs runājam par mūsu pašu cilvēkiem – mūsu policistiem un skolotājiem, mūsu radošajiem cilvēkiem un celtniekiem, par mūsu kaimiņiem, darba kolēģiem un draugiem. Cilvēki dalīšana un klasificēšana atkarībā no seksuālās orientācijas, ādas krāsas, vai citām pazīmēm, kas viņus iedala pareizajos un nepareizajos, ir pretrunā mūsu Konstitūcijas garam, un ir vienkārši pretīga no cilvēciskuma viedokļa», sociālajos tīklos raksta Kersti Kaljulaida.

«Jā, protams, tā ir provokācija, kas iedala cilvēkus mazāk un vairāk vērīgos atkarībā no tā, kādi viņi ir piedzimuši. Kādu laikmetu šis fakts mums atgādina?», spriež Igaunijas prezidente.

«Man ir kauns un reizē ir arī skumji, ka Igaunijas iedzīvotāji, kuri tic Igaunijas konstitūcijā ierakstītajam, ka likuma priekšā mēs visi esam vienlīdzīgi un tāpēc domājam, ka esam pasargāti no politiķu patvaļas, atkal uzzina, ka mūsu valdībā ir ministrs, kuram cieņpilna attieksme pret Igaunijas iedzīvotājiem ir mazāk svarīga nekā viņa paša tiesības izmantot savu varu citu cilvēku pazemošanai».

Kaljulaida ir pārliecināta, ka ar ļaunumu nedrīkst samierināties, un to nekad nedrīkst iekļaut politiskajā dienas kārtībā, vai arī attaisnot kā vienas konkrētas partijas politiku. «Brīdī, kad mēs normalizējam ļaunumu, mēs okupējam paši sevi», raksta Igaunijas prezidente.

«Ministram ar šādiem uzskatiem nav vietas Igaunijas Republikas valdībā. Igaunijas iedzīvotāji ir pelnījuši kaut ko labāku. Es šo jautājumu šorīt apspriedu arī ar premjeru, kam darīju zināmu savu nostāju».

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu