Vecpiebalgā cilvēkus pārbaudīs ar siekalu testiem (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vecpiebalgā, kur pēdējās dienās konstatēts lielākais Covid-19 uzliesmojums, pašvaldība sākusi iedzīvotāju pārbaudi ar siekalu testiem. LTV „Panorāma” ziņo, ka vietējie iedzīvotāji ir apzinīgi un ievēro drošības noteikumus, bet tūristus ziņas par koronavīrusu ir aizbiedējušas no pagasta.

Dzērbenē ierīkotajā Vecpiebalgas novada pamatskolā ar Covid-19 saslimuši vismaz 74 cilvēki – 50 no tiem Vecpiebalgas novadā, bet 24 citos novados. Inficēšanās varētu būt notikusi gan kora mēģinājumā, gan arī ekskursijā.

Vecpiebalgas novada domes priekšsēdētājs Indriķis Putniņš (Zaļo un Zemnieku savienība) skaidro, ka rīcība sekojusi uzreiz pēc pirmo ziņu saņemšanas par vīrusa uzliesmojumu. Preventīvi slēgta pamatskola Dzērbenē un bērnudārzs Taurenē.

Arī Vecpiebalgas vidusskolā no piektdienas klātienes mācības nenotiek. Jaunnedēļ ir skolēnu brīvlaiks, kura laikā pašvaldība izvērtēs situāciju un lems, kad atsākt mācības klātienē. Arī visas pašvaldības iestādes pārgājušas uz attālināto darbu. Apturētas interešu izglītības un sporta nodarbības.

Pašvaldība sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru nodrošināja vairāk nekā 300 siekalu testus Taurenes un Dzērbenes iedzīvotājiem. Pirmdien plānots nodrošināt vēl 500 siekalu testus Vecpiebalgā.

Vietējā iedzīvotāja Linda „Panorāmai” stāsta, ka vīruss ir ieviesis pamatīgas izmaiņas viņas ikdienā. Darbs ir jāveic attālināti, un nav iespējams realizēt daudzas jauniešu centrā iecerētās aktivitātes, savukārt dēls nevar braukt uz Cēsīm, lai piedalītos treniņos sporta skolā. Tie gan notikšot ārā, taču tā kā Vecpiebalga tiek uzskatīta par Covid-19 epicentru, ir nolemts uz Cēsīm tomēr nebraukt.

Lielāks satraukums ir Vecpiebalgas uzņēmējiem, kas  specializējušies tūristu apkalpošanā, jo ziņas par vīrusa uzliesmojumu tūrisma nozari Vecpiebalgā ir paralizējušas.

Restorāna "Ūdensroze" saimnieks Rihards Eniks klāsta, ka parasti sestdienās ap šo laiku stāvlaukums esot pilns ar automašīnām un arī restorānā netrūkst ļaužu, taču pašlaik nav neviena.

"Vecpiebalgas sveču darbnīcas" saimniece Aiva Balode atzīst, ka braucienus uz darbnīcu atsaka viena grupa pēc otras. Gan šajā nedēļas nogalē, gan arī nākamajās. Viņa saka, ka – varbūt labi vien ir, ka nebraucat, jo jums Rīgā slimnieku ir vairāki simti, kamēr Vecpiebalgā tikai 50.

Vecpiebalgas uzņēmēji cer, ka šādā situācija viņiem būs iespēja pretendēt uz valsts dīkstāves pabalstu, līdzīgi kā tas bija pavasarī, ārkārtas situācijas laikā, kad saslimušo bija pat mazāk.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu