Uzvaras parkā sēs bioloģiski vērtīgu zālāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Trešdien, 21.oktobrī Uzvaras parkā Mārupītes krastā tiks iesēts pirmais bioloģiski vērtīgais zālājs Rīgā, informē SIA "Rīgas meži" daļas "Mežaparks" vadītāja Elga Zēģele.

Kā norāda "Rīgas meži", biologi brīdina, ka Latvijā visstraujāk izzūd dabiskie, bioloģiski vērtīgie zālāji. To izzušanu veicina mūsdienu lauksaimniecības metodes un glifosātus saturošus herbicīdu lietošana, kas iznīcina pilnīgi visus augus. Tādēļ aizvien biežāk pasaulē veido urbānās pļavas, pilsētas kļūst ne tikai par bišu un citu apputeksnētāju izdzīvošanas vietu, bet dod iespēju zelt izzūdošām savvaļas augu sugām.

Latvijas Dabas fonds nesen sāka dabisko pļavu sabiedrisko atbalsta kustību "Iesēj savu kvadrātmetru!", un tai pievienoties nolēma arī pašvaldības uzņēmums "Rīgas meži", kas rūpējas arī par pilsētas parkiem. "Dabiskās pļavas un ganības ir izzūdoša dabas vērtība - šobrīd tās saglabājušās vien 0,7% Latvijas teritorijas. Tās ir unikālas ekosistēmas, kurās mājo izcila dabas daudzveidība, un to saglabāšanā aizvien svarīgākas kļūst apdzīvoto vietu zaļās teritorijas," saka projekta "GrassLIFE" vadītāja Inga Račinska. Viņa norāda, ka, iesējot dabisko pļavu augus parkos, tiek palīdzēts izplatīties to sēklām, līdz ar to tiek sekmēta sugu izdzīvošana. 

"Rīgas mežu" valdes loceklis Uldis Zommers norāda, ka Uzvaras parkā jau vairākus gadus tiek atstātas nepļautas teritorijas, kurās zied āboliņš, madaras, pelašķi un citi augi, taču gribētos, lai parkā ātrāk veidojas bioloģiski vērtīgāks zālājs. Viņš piebilda, ka arī cilvēkiem patīk šādas vietas parkos.

Pērn pēc biologu ieteikumiem jauno sakuru stādījuma apdobēs tika iesēti griķi un lini, kas patika ne tikai parka apmeklētājiem, bet arī bitēm. Ziemā tiek izlikti putnu būrīši, vairākos parkos ir kukaiņu mājas, biezākos krūmājos ir mājiņas ežiem, tiek piebarotas arī vāveres.  "Rīgas meži" stāda augus, kas patīk apputeksnētājiem, tiek meklētas iespējas, kā parku ainavā iekļaut nokaltušos kokus. 

Šoruden iesētajā pļavas kvadrātmetrā jau nākamgad uzziedēs tādi augi kā ziemeļu madara, pļavas bitene, vītolu staģe, pļavas vilkmēle un citi. Līdz nākamajai vasarai Latvijas Dabas fonds un "Rīgas meži" apzinās, kuros parkos iespējams izveidot jau plašākas dabisko pļavu puķu teritorijas, kādus sēklu apjomus nepieciešams ievākt šiem nolūkiem un strādās pie ilgtermiņa plāna pļavu ienākšanai pilsētā.

Pirmā Bioloģiski vērtīgā zālāja kvadrātmetra sēšanas pasākumā trešdien plkst.13 piedalīsies Latvijas Dabas fonda pārstāvji, "Rīgas mežu" vadība un dārznieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu