Jolanta Priede: sliktākā karjeras formula bērnam - mamma grib, lai es kļūstu par....

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Karjeras konsultante, divu meitu mamma Jolanta Priede forumā "Vecāku revolūcija" runā par vecāku lomu bērna karjeras veidošanas procesā. Lai gan šķiet, ka esam ļoti būtisks elements bērna karjeras procesā, pētījumi atklāj ko citu - vecāku ietekme ir 5-12%, kamēr pārējo nosaka bērna personība. 

"Bērns jau ierodas pasaulē ar savu personību, ko vecākiem ir jāprot ieraudzīt, mīlēt un atbalstīt. Svarīgākais uzdevums ir nesalauzt šo personību, kas ir nonākusi jūsu gādīgajās rokās," aicina foruma lektore Jolanta Priede. 

Bet kaut kas tomēr ir, ko mēs varam darīt!

  • "Esmu pamanījusi, ka mūsdienu bērni nespēj atbildēt uz jautājumu - kāds ir tavs raksturs, kāda ir tava personība. Viņi neprot nosaukt pat savas rakstura īpašības. Lūk, vecākiem tās ir jāpalīdz saskatīt un izcelt. Tāpat arī talanti, raksturīgās iezīmes," uzrunā Priede. 
  • Kā izrādās, arī bērna veselības stāvoklis ir svarīgs, lai izdarītu izvēles nākotnē. 
  • "Nākamā būtiskā lieta ir tā, ka jau no mazām dienām ir jāļauj bērnam izdarīt izvēles. Pat mazās lietās. Ja to neļausiet, tad gadiem ejot, bērns gaidīs, lai viņa vietā pieņem lēmumu cits - vecāki, skolotāji," skaidro Jolanta Priede. "Cik gan pazīstamas situācijas, kad mammas pasaka, vai bērns grib vai negrib dzert un kādu sulu dzers... Tomēr pārjautājot izrādās - bērns vēlas ko pavisam citu."
  • Nepataisiet šo mīlestību par patoloģisku mīlestību, ka nevar šo nabas saiti pārgriezt, ļaujiet viņam tos lēmumus pieņemt. 

  • Katrs no mums piedzimst uz zemes ar savu unikālu profesionālu būtību, un tā dzīves laikā nemainās. Tas ir jāapzinās. 
  • Paplašiniet bērnu redzesloku, ļaujiet pamēģināt šo profesiju, lai viņš saprot, vai sevi redz šajā profesijā. Ļaujiet "uzmērīt" bērniem šo profesiju. 
  • Visus sasniegumus un pulciņa rezultātus lieciet manīt bērniem. Krājiet sasniegumus un rādiet!

Klausies vairāk lekcijas video!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu