Pasaules diktātā latgaliešu rakstu valodā šogad skanēs anekdotes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Līdz ar Pasaules diktātu latviešu valodā 7.novembrī notiks arī ceturtais diktāts latgaliešu rakstu valodā, un tajā šogad skanēs anekdotes, informēja portāla "lakuga.lv" redaktore Vineta Vilcāne.

Diktāts skanēs Latvijas Radio 5 jauniešu raidījumā "Pīci breinumi", kā arī multimediālā formātā būs pieejams sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv", "lakuga.lv" un sociālajos tīklos. Šogad diktātā skanēs latgaliešu joki, un tos diktēs radio personība, pasākumu vadītājs Lauris Zalāns.

Pasaules diktāta latgaliešu rakstu valodā mērķis ir aktualizēt latgaliešu valodas lietojumu un pievērst sabiedrības uzmanību rakstītprasmei latgaliski.

"Īpaši vēlamies aktualizēt rakstītprasmi gados jaunu cilvēku vidū, tāpēc šogad esam mainījuši diktāta formātu, padarot to atraktīvāku un jauniešiem interesantāku. Iepriekšējos gados tika lasīti latgaliešu autoru daiļdarbu fragmenti, savukārt šogad ceturtajā pasaules diktātā latgaliešu rakstu valodā skanēs anekdotes," skaidroja Vilcēna, piebilstot, ka humors ir neatņemama latgaliešu identitātes daļa, caur to var atklāt latgaliešu valodas bagātību un parādīt valodas skanējumu.

Diktāts skanēs 7.novembrī plkst.16 jauniešu raidījumā "Pīci breinumi" visās Latvijas Radio 5 frekvencēs, to varēs klausīties arī interneta platformās. Pierakstīto tekstu varēs pārbaudīt latgaliešu portālā "lakuga.lv". Diktāta teksts sagatavots, ievērojot 2007.gadā apstiprinātos latgaliešu rakstības nosacījumus.

Jau ziņots, ka nodibinājuma "Pasaules valoda" valde pieņēmusi lēmumu nerīkot pasaules diktātu latviešu valodā klātienē nevienā no 11 pilsētām Latvijā, informēja nodibinājuma valdes loceklis Raimonds Grants.

Visi interesenti šogad diktātu varēs rakstīt tiešsaistē "www.raksti.org", skatoties tiešraidi no "Gaismas pils".

Grants atgādināja, ka sestdien, 7.novembrī, plkst.12.15 vienlaikus Latvijā un citviet pasaulē jau sesto reizi norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā. Aptuveni 300 vārdu garo tekstu īpaši šim nolūkam radījis dzejnieks, publicists un tulkotājs Ilmārs Šlāpins.

To Rīgā, "Gaismas pilī" diktēs aktrise un runas pedagoģe Zane Daudziņa. Šogad, tāpat kā pērn, diktāts tiks translēts arī tiešajā ēterā Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras Rondo", kur interesenti varēs pierakstīt diktātu, klausoties radio, lai vēlāk savu veikumu salīdzinātu ar oriģināltekstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu