Skolotāja slepkavība Francijā: skolēna tēvs sarakstījies ar slepkavu (1)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Franciju pagājušonedēļ satrieca vēstures skolotāja Samuela Patī zvērīgā noslepkavošana pēc tam, kad viņš saviem audzēkņiem bija parādījis pravieša Muhammeda karikatūras. Francijas mediji ziņo, ka Patī skolēna tēvs pirms uzbrukuma sarakstījies ar slepkavu.

Slepkavību pastrādāja 18 gadus vecais čečenu imigrants Abdullahs Anzorovs. Policija vēlāk slepkavu sašāva, un no gūtajiem ievainojumiem viņš mira.

48 gadus vecais skolēna tēvs, kura vārds netiek atklāts, apsūdzēts "fatvas" izsludināšanā pret skolotāju. 

Patī nogalināšana, nocērtot viņam galvu, šokējusi Francijas sabiedrību. Desmitiem tūkstoši cilvēku nedēļas nogalē izgāja ielās, lai godinātu Patī piemiņu un aizstāvētu vārda brīvību. Otrdienas vakarā Parīzes rajonā, kur Patī tika nogalināts, notika klusuma gājiens.

Foto: SIPA/Scanpix

Francijas medijos ziņots, ka pirms uzbrukuma netālu no skolas Konflānā-Sentonorīnā, kurā Patī strādāja, skolēna tēvs esot apmainījies īsziņām ar slepkavu. Tēvs un vēl kāds radikālais musulmaņu sludinātājs apsūdzēti aicinājumos nogalināt Patī.

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns paziņojis, ka abi vīrieši aizturēti. Pret viņiem sākta izmeklēšana par "slepkavību, kas saistīta ar teroristisku organizāciju".

Aizvadītajā naktī tiesneša priekšā stājušies vēl septiņi cilvēki, tostarp divas nepilngadīgas personas, atklājusi kāda amatpersona Francijas pretterorisma prokuratūrā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien norādīja, ka valstī tiks aizliegts islāmistu grupējums "Šeiha Jasina kolektīvs", jo tas "tiešā veidā iesaistīts" Patī slepkavībā. Makrons pamatoja, ka tas pasargāšot Francijas musulmaņu kopienu no radikalizācijas ietekmes.

Grupējuma līderis ir viens no 16 cilvēkiem, kas ticis aizturēts saistībā ar slepkavību. Pēc nopratināšanas tika atbrīvoti seši cilvēki, tai skaitā slepkavas vectēvs, vecāki un 17 gadus vecais brālis.

Tiek uzskatīts, ka četri Patī skolēni joprojām ir aizturēti.

Darmanēns solījis, ka policija nopratinās apmēram 80 cilvēkus, kuri interneta ziņojumos pauduši atbalstu slepkavībai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu