Notikusi "Latvijas Modes gada balvas" pasniegšanas ceremonija

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

27. oktobrī digitālas mākslas centrā Digital Art House norisinājās 15. jubilejas Latvijas modes gada balvas pasniegšanas ceremonija. Šajā vakarā tika apbalvoti paši veiksmīgākie Latvijas modes industrijas profesionāļi, ņemot vērā viņu veikumu pagājušajā gadā. 

Ceremonijas ietvaros tika izsludināti uzvarētāji 13 nominācijās. Balvu “Gada debija” ieguva cepuru dizainere Ksenija Danilova (zīmols Ksenija Danilova), kura rada ekskluzīvas cepures. Ksenijas plāni nākotnei ir saistīti ar jauno dizaineru apmācībām cepuru ražošanā. 

“Gada izrāviens modes jomā” tika piešķirts bērnu apģērbu zīmolam Aristocrat Kids, kas ir pārstāvēts starptautiskajā tirgū slavenākajā tirdzniecības centrā Harrods Londonā. Zīmola komanda izstrādāja tērpus dziedātājas Beyonce meitai —Blue Ivy, kā arī izveidoja tēlu jaunajai Holivudas aktrisei Violet McGraw filmas “Doctor Sleep”filmēšanai. Pirmizrāde notika Losandželosā.

Nominācijā “Gada labākais laikmetīgo rotu dizaineris” uzvarēja Maija Vītola Zitmane (zīmols “Maija Vītola”). Dizainere aktīvi piedalās izstādēs, tostarp ekspozīcijās mākslas galerijā PUTTI un Cēsu izstāžu zālē.

Šogad dizaineres Katjas Šehurinas kāzu kleitu zīmols Katya Katya London uzvarēja divās nominācijās: kā “Gada oriģinālākais modes skates multimediju noformējums” un kā “Radošākā gada modes skate”. “Mūsu uzdevums bija izveidot pilnvērtīgu šovu tikai no piecām kleitām, kas bija īsts izaicinājums. Esmu pateicīga, ka RFW organizatori mums uzticējās. Un, acīmredzot, ne velti,” komentē Katja Šehurina.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

“Veikals ar interesantāko koncepciju, atvērts 2019. gadā” — Cinnamon Concept Tērbatas ielā 85. “Pandēmijas periods atgrieza mūs radošā ceļa sākumā, kad mums vēlreiz jāpierāda sevi un jāveic eksperimenti. Klientu un domubiedru atbalsts ir vissvarīgākais. Kopā mēs varēsim pielāgoties “jaunajai realitātei” un turpināt attīstīties,” saka Anna Hanna Pujēna, Cinnamon Concept dibinātāja.

Zīmols Volga Vintage, saņēma balvu par “Gada labāko reklāmas kampaņas imidžu”, kura tika filmēta Pēterhofas pilī (Sanktpēterburgā).

“Oriģinālākais žurnāla vāks” laureāts ir žurnāla Pastaiga latviešu izdevums, kura idejas autore bija Liene Sturaine, stiliste – Olga Kolotova, fotogrāfs – Oļegs Zernovs.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šajā gadā jaunās nominācijas “Labākā modes grāmata” ieguvējs ir “MAREUNROL'S”, “Šī grāmata tika veidota kā radoša dienasgrāmata un stāsta par to, kā top mode, tērpi – teātra, operas izrādēm un filmām; kā rodas un tiek īstenotas idejas,” stāsta autori Una Meistere un Sergejs Timofejevs.

Par “Gada topmodeli” tika atzīta Lelde Svilāne, pārstāvot aģentūru “Vacatio model management”. Lelde pēdējās divās RFW sezonās piedalījās 19 modes skatēs.

Par gada labāko modes izstādi kļuva izstāde “Paplašināta realitāte” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Šī ir pirmā MAREUNROL’S kolekciju retrospekcija, papildināta ar video materiāliem, fotogrāfijām, tēlnieciskiem elementiem un audio instalāciju.

Olgas Petersones zīmols INCH2, kas specializējas augstvērtīgu sieviešu un vīriešu apavu un somu ražošanā kļuva par balvas “Gada labākais apavu vai aksesuāru dizaineris” laureātu. Pagājušajā gadā zīmola produkti tika pārdoti 48 veikalos 14 valstīs.

Balvu “Par savu ieguldījumu modes attīstībā Latvijā”  pasniedza Baltijas Modes federācijas prezidente Elena Strahova. Šīs balvas statuete un pateicības vārdi tika izteikti Agitai Putānei, mākslas galerijas PUTTI īpašniecei.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

2006. gads bija Latvijas modes gada balvas debijas gads. Kopš tā laika ik gadu tiek apbalvoti spēcīgākie Latvijas modes industrijas profesionāļi. Gada balvas mērķis ir popularizēt vietējo modes profesionāļu darbus un sasniegumus, izveidot sadarbību starp dažādu radošo jomu pārstāvjiem un attīstīt modes industriju Latvijā. Projekta organizators – Baltijas modes federācija – piebilst, ka ar tik vērienīgu nozares pasākumu Rīgas tēls iegūst Baltijas modes galvaspilsētas aprises.

Foto: Jānis Škapars/TVNET
Foto: Jānis Škapars/TVNET

“Jebkuras industrijas, taču īpaši radošo industriju speciālistiem, ir būtiski saņemt kompetentu sava darba novērtējumu, argumentētu atgriezenisko saiti, lai nepieciešamības gadījumā pielāgotu savu attīstības vektoru vai gluži otrādi – lai pārliecinātos par tā virziena precizitāti, lai nostiprinātu savas pozīcijas vienā vai otrā variantā. Tādējādi balva ir sava veida virzītājspēks, kas motivē nestandarta risinājumus, drosmīgu starptautisku sadarbību. 14 gadu laikā ir redzēti daudzi projekti, vairāki no tiem tikuši augstu novērtēti arī ārpus Latvijas robežām. Mēs sekojam pasaules tendencēm, un ik gadu nominācijas atbilstoši pielāgojam vietējam tirgum,” stāsta Elena Strahova, Baltijas modes federācijas prezidente.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rīgas modes nedēļas pirmajā atklāšanas dienā, 27. oktobrī, tika apbalvoti laureāti 13 nominācijās.
 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu