Saakašvili atgriešanās? Gruzijā notiek parlamenta vēlēšanas (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/Scanpix, Shutterstock

Gruzijā sestdien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās politikas veterāna Mihaila Saakašvili partijas vadītā opozīcijas koalīcija sacentīsies ar valdošo partiju "Gruzijas sapnis".

Gruzijā vēlēšanas regulāri izraisa protestus, un tikai viena varas maiņa 2012.gadā notikusi bez tiem.

Valsts politikā dominē divas personības - bijušais prezidents Mihails Saakašvili, kurš pašreiz dzīvo Ukrainā, un bijušais premjerministrs miljardieris Bidzina Ivanišvili.

Demonstrējot neierastu vienotību, Saakašvili pārstāvētā opozīcijas partija "Apvienotā nacionālā kustība" apvienojusi spēkus ar mazākām opozīcijas partijām, lai šajās vēlēšanās stātos pretī Ivanišvili vadītajai partijai "Gruzijas sapnis".

"Gruzijas sapnis" atrodas pie varas Gruzijā kopš 2012.gada, un tiek uzskatīts, ka Ivanišvili ir liela ietekme Gruzijas politikā.

Kritiķi apsūdz Ivanišvili politisko pretinieku vajāšanā un korumpētas sistēmas radīšanā, stādot savas privātās intereses augstāk par politiskajām.

"Valsts institūcijas, tiesībsargāšanas iestādes, prokuratūra, tiesas - nekas nestrādā kārtīgi," ziņu aģentūrai AFP sacīja 67 gadus vecais vēsturnieks Murtazs Beridze, piebilstot, ka visu nosaka Ivanišvili.

Gandrīz visas Gruzijas opozīcijas partijas, tostarp "Apvienotā nacionālā kustība" piedalījušās sarunās par koalīcijas valdības izveidošanu gadījumā, ja iekļūs parlamentā.

Gan valdošā partija, gan opozīcija paudušas pārliecību par uzvaru vēlēšanās, bet politologi uzskata, ka iznākumu ir grūti prognozēt, un opozīcijai aptaujās ir pavisam neliels pārsvars.

Saskaņā ar sarežģītajiem vēlēšanu likumiem Gruzijas jaunā parlamenta sastāvs var būt zināms tikai novembra beigās.

Valdošās partijas popularitāti iedragājis tās sniegums ekonomikas politikā un atvirzīšanās no demokrātijas principiem.

"Oligarhs, kam pieder 40% Gruzijas nacionālās bagātības, ir nozadzis valsti," intervijā AFP sacīja Saakašvili.

Neskatoties uz "Gruzijas sapņa" un "Apvienotās nacionālās kustības" dominēšanu Gruzijas politikā, šogad pieņemtie vēlēšanu likumi palielina mazāko partiju izredzes iekļūt parlamentā.

Partijām, lai iekļūtu parlamentā, tagad jāpārvar tikai 1% barjera.

Gruzijas premjerministrs Giorgijs Gaharija, kas pārstāv "Gruzijas sapni", izteicies, ka jaunie likumi šīs vēlēšanas padara par pagrieziena punktu, kas dos daudzveidīgāku parlamentu.

Viņš pauda pārliecību par "Gruzijas sapņa" uzvaru vēlēšanās un norādīja, ka tas pietuvinās Gruziju Eiropas Savienībai (ES) un NATO.

Rietumu galvaspilsētas ir pārmetušas "Gruzijas sapnim" politiskās raganu medības, un Interpols nesen atteicās apmierināt Tbilisi prasību par orderi Saakašvili aizturēšanai.

"Apvienotās nacionālās kustības" līdere Tina Bokuhava apsūdzējusi Ivanišvili par ķeršanos pie vardarbības, tostarp par fizisku uzbrukumu noorganizēšanu opozīcijas kandidātiem un to atbalstītājiem.

Saakašvili politiskās karjeras līkloči

Saakašvili, kurš Gruzijas prezidenta amatu ieņēma no 2004.gada līdz 2013.gadam, pameta Gruziju sava otrā prezidentūras termiņa beigās, baidoties no aizturēšanas saistībā ar apsūdzībām varas ļaunprātīgā izmantošanā.

Saakašvili sākotnēji bija Ukrainas iepriekšējā prezidenta Petro Porošenko sabiedrotais un pēc viņa aicinājuma 2015.gadā uzņēmās Odesas apgabala gubernatora amatu, taču pusotru gadu vēlāk viņš atkāpās no šā amata un kļuva par Porošenko oponentu un pret viņa varu vērstās protestu kustības līderi.

Pēc Volodimira Zelenska uzvaras Ukrainas prezidenta vēlēšanās Saakašvili tika iecelts par politisko un ekonomisko reformu darba grupas vadītāju.

"Kā vēlēšanas var uzskatīt par brīvām un taisnīgām, ja galvenajam opozīcijas līderim laupīta iespēja atgriezties valstī un piedalīties kampaņā?" intervijā AFP retoriski vaicāja Saakašvili.

Svētdien viņš pavēstīja, ka šīs vēlēšanas būs cīņa starp opozīciju un korumpēto eliti, un brīdināja, ka Ivanišvili gatavojas ietekmēt vēlēšanu iznākumu.

Tikmēr daudziem Gruzijas vēlētājiem svarīgāka par šo politisko smagsvaru cīņu ir augošās pārtikas un medikamentu cenas, inertā ekonomika un iespēju trūkums jaunajai paaudzei.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu