Parlaments nolemj vēlāk ieviest funkciju, kas ļaus e-veselībā izteikt gribu par orgānu izmantošanu pēc nāves (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas par vienu gadu pagarina termiņu e-veselības funkcijas ieviešanai, kas ļaus cilvēkam šajā sistēmā izteikt viņa gribu sava ķermeņa un orgānu izmantošanai pēc nāves.

Kā informēja parlamenta Preses dienestā, šo funkciju e-veselības platformā tagad paredzēts ieviest 2022.gada 1.februārī.

Kā skaidro Saeimā, izmaiņas veiktas, jo e-veselības sistēmas darbības traucējumu dēļ jaunu funkciju ieviešana tika atlikta, resursus novirzot sistēmas uzlabošanai.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktora vietnieks informāciju un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edgars Goba iepriekš Sociālo lietu komisijā skaidroja, ka funkcijas izstrāde aizkavējusies platformas esošo pamatfunkciju nodrošināšanas problēmu dēļ.

Ja informācijas sistēmā nebūs ziņu par mirušā cilvēka gribu aizliegt vai atļaut izmantot savu ķermeni, audus un orgānus pēc nāves, ārstniecības iestādei būs pienākums noskaidrot mirušās personas izteikto gribu no viņa tuvākā klātesošā piederīgā vai arī, sazinoties ar tuvākajiem piederīgajiem, ja viņi nav klātesoši. Tuvāko piederīgo sniegto informāciju fiksēs donora medicīniskajos dokumentos. Ja tuvāko piederīgo sniegtā informācija ir pretrunīga, tad mirušās personas ķermeni, audus un orgānus izmantot aizliegts.

Ja informācija par personas gribu nav fiksēta informācijas sistēmā, kā arī to nevar sniegt tuvākie piederīgie, ir prezumējama mirušā cilvēka piekrišana pēc nāves atļaut izmantot savu ķermeni, audus un orgānus, nosaka likums, skaidro Saeimā.

Personai ir paredzēta iespēja arī mainīt iepriekš izteikto gribu par atļauju vai aizliegumu orgānu izmantošanai pēc nāves.

Grozījumi veikti likumā "Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu