Tramps pret Baidenu: kandidātu pozīcijas svarīgos jautājumos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/Scanpix, Shutterstock

ASV otrdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās cīņā par Baltā nama saimnieka godu sacentīsies līdzšinējais prezidents Donalds Tramps un bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens. 

Lielbritānijas raidsabiedrība BBC piedāvā iepazīties ar abu kandidātu pozīcijām vairākos svarīgos jautājumos.

Covid-19 

Prezidents Tramps janvāra beigās izdeva rīkojumu izveidot īpašu Covid-19 ierobežošanas darba grupu. Savukārt tagad, neskatoties uz to, ka situācija ar Covid-19 izplatību ASV ir ļoti slikta, Tramps uzstāj, ka viņa galvenā prioritāte šobrīd ir drošība un valsts "atvēršana" pēc epidēmijas. 

Tramps tomēr par prioritāti izvirzījis arī Covid-19 ārstēšanas medikamentu un vakcīnu iespējami drīzu attīstīšanu, šādiem projektiem paredzot desmit miljardu dolāru finansējumu.  

Tikmēr Baidens vēlas izveidot nacionāla mēroga kontaktpersonu izsekošanas programmu, kas palīdzētu ierobežot vīrusa izplatību. Tāpat viņš vēlas, lai katrā ASV štatā tiktu izveidoti vismaz desmit Covid-19 testu veikšanas centri, kuru pakalpojumi ikvienam valsts iedzīvotājam būtu pieejami bez maksas. 

Baidens arī atbalsta valsts mēroga sejas masku lietošanas prasību, cilvēkiem atrodoties federālos īpašumos vai iestādēs. 

Klimats 

Prezidents Tramps ir klimata pārmaiņu noliedzējs, kurš atbalsta plašāku enerģijas iegūšanu no neatjaunojamiem dabas resursiem, veicinot naftas un gāzes iegūšanu, tajā paša laikā atsakoties no vides aizsardzības pasākumu īstenošanas. 

Trampa administrācija arī paziņojusi par ASV izstāšanās no Parīzes Klimata līguma - starptautiskas vienošanās, kuras mērķis ir ierobežot klimata pārmaiņas. 

Baidens uzsvēris, ka viņa ievēlēšanas gadījumā ASV nekavējoties atkal pievienosies Parīzes Klimata līgumam. 

Viņš arī vēlas panākt, lai līdz 2050.gadam tiktu panākta ASV klimata neitralitāte. Tāpat Tramps vēlas ierobežot jaunu licenču izsniegšanu naftas un gāzes ieguvei, kā arī panākt, lai videi draudzīgā enerģijā tiek investēti kopumā divi triljoni dolāru.

Ekonomika 

Prezidents Tramps solās desmit mēnešos radīt desmit miljonus jaunu darba vietu, kā arī vienu miljonu jaunu mazo uzņēmumu. 

Tāpat viņš vēlas samazināt ienākumu nodokli un piedāvāt uzņēmumiem nodokļu atlaides, lai mudinātu tos saglabāt darba vietas ASV. 

Savukārt Baidens vēlas palielināt ienākuma nodokli lielāko ienākumu guvējiem, solot iegūto naudu ieguldīt sabiedrisko pakalpojumu sniegšanā. Nodokļu palielinājums attiekšoties tikai uz cilvēkiem, kas gadā nopelna vairāk par 400 000 dolāru. 

Baidens arī atbalsta federālās minimālās algas palielināšanu līdz 15 dolāriem stundā, salīdzinot ar pašreizējiem 7,25 dolāriem stundā.

Veselības aprūpe 

Tramps vēlas atcelt Pieejamās aprūpes likumu (Affordable Care Act), kas tika pieņemts prezidenta Baraka Obamas administrācijas laikā, kad Baidens bija viceprezidents. Tramps norādījis, ka viņš vēloties šo likumu aizstāt ar jaunu, kas būšot daudz labāks. Tomēr nekādi viņa administrācijas plāni šajā sakarā nav tikuši publiskoti. 

Tramps arī solījis samazināt medikamentu cenas, veicinot ārvalstu medikamentu importu. 

Tikmēr Baidens solījis saglabāt Pieejamās aprūpes likumu un to paplašināt. 

Tāpat Baidens plāno izmaiņas valsts veselības aprūpes programmā "Medicare", samazinot minimālo vecuma robežu cilvēkiem šīs programmas aprūpes saņemšanai no 65 līdz 60 gadiem. Baidens arī plāno ikvienam ASV iedzīvotājam nodrošināt iespēju piedalīties valsts veselības apdrošināšanas programmā, kas līdzīga “Medicare”.

Ārpolitika 

Prezidents Tramps sola arī turpmāk samazināt citās valstīs dislocēto ASV karavīru skaitu. Tajā pašā viņš sola turpināt investīcijas ASV bruņotajos spēkos. 

Tramps arī plāno turpināt pārskatīt ASV dalību dažādās starptautiskās aliansēs un saglabāt Ķīnai noteiktos tirdzniecības tarifus. 

Savukārt Baidens apsolījis uzlabot Trapma prezidentūras laikā sabojātās attiecības ar ASV sabiedrotajiem. 

Viņš arī solījis atteikties no Ķīnai noteiktajiem tirdzniecības tarifiem, tā vietā veidojot starptautisku koalīciju, kas kopīgi risinātu tirdzniecības domstarpības ar Ķīnu.

Rasisms un policija 

Tramps norādījis, ka viņš netic, ka rasisms ir sistēmiska problēma ASV policijas spēkos. 

Tramps sevi arī pozicionē, kā stingrs tiesībsargājošo institūciju aizstāvis un atbalstītājs, tomēr arī viņš uzskata, ka policijā nepieciešamas zināmas reformas. 

Baidens uzskata rasismu par sistēmisku policijas problēmu, ko viņš plāno risināt ar plānu rasu nevienlīdzības jautājuma mazināšanai valsts tieslietu sistēmā. 

Tāpat viņš noraidījis iespēju samazināt finansējumu policijai, tā vietā uzskatot, ka finansējuma palielināšana turpmāk būtu jāsaista ar konkrētu policijas standartu ievērošanu un paaugstināšanu.

Ieroči 

Trampam ir plaša interpretācija attiecībā uz ASV Konstitūcijas Otro labojumu, kas garantē ASV iedzīvotāju tiesības glabāt un nēsāt ieročus. 

Pašreizējais prezidents izteicies, ka būtu nepieciešams pastiprināt pārbaudes, kas cilvēkiem jāiziet, pirms viņi saņem atļauju iegādāties ieroci. Šādu viedokli Tramps pauda 2019.gadā pēc vairākām masveida apšaudēm, tomēr kopš tā laika neviena reāla likumdošanas iniciatīva nav sekojusi. 

Baidens ierosinājis aizliegt automātisko triecienieroču pārdošanu, universālas pārbaudes visiem ieroču pircējiem, kā arī ierobežot ieroču daudzumu, ko viens cilvēks drīkst iegādāties viena mēneša laikā, līdz vienai vienībai. Tāpat Baidens plāno stingrāk vērsties pret nolaidīgiem ieroču ražotājiem un pārdevējiem.  

Viņš arī sola palielināt finansējumu pētījumiem, kuru mērķis ir panākt ieroču vardarbības samazināšanos. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu