Baiba Sipeniece-Gavare: Nenorociet bērna sapņus!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

“Nenorociet bērna sapņus! Esiet līdzās, iedrošiniet ar padomu, bet ļaujiet iet savu ceļu!” - iesaka divu meitu mamma Baiba Sipeniece-Gavare vecākiem, kuri lauza galvu par to, kā palīdzēt bērniem grūtajā karjeras veidošanas ceļā.

Kopā ar psihologiem, karjeras konsultantiem ikgadējās Karjeras nedēļas laikā visā Latvijā sabiedrībā pazīstami vecāki sprieda un iesaistījās diskusijās par bērnu karjeras veidošanu, daloties savā pieredzē un ko par to domā viņu bērni.

Ilze Graudiņa
Ilze Graudiņa Foto: Publicitātes foto

Lēmumi jāpieņem pašai

Latvijas titulētākās pludmales volejbolistes Tīnas Graudiņas mamma Ilze Graudiņa atzīst, ka meitai profesionālas sportistes karjera no vecāku puses noteikti nav tikusi uzspiesta.

“Tā nebija apzināta virzīšana, bet drīzāk - akceptēt acīmredzamo. Tīnas spējas un arī prieks, ar kādu viņa gāja uz katru treniņu – gan tenisā, gan vieglatlētikā, gan beach – pludmales volejbolā, bija labākais apstiprinājums tam, ka ar sportu kopumā esam trāpījuši pareizajā “smilšu kastē”. Mums tikai bija vajadzīgs laiks saprast, kurš sporta veids būs tas, kurā viņai vislabāk sevi parādīt un pierādīt,” stāsta Ilze Graudiņa.

Daudziem vecākiem nereti ir lielas gaidas attiecībā uz bērnu karjeru, kas rada bērnos spriedzi. Tīnas vecāki atzīst, ka svarīgākais par jebkuriem karjeras sasniegumiem ir tas, lai bērns izjūt prieku par paveikto.

“Protams, mēs neesam sastādījuši sarakstu, cik viņai medaļas, reitinga punkti vai kādi tituli jāsakrāj. Man kā mammai vissvarīgākais ir, lai viņa gūst prieku, gandarījumu un laimes sajūtu no tā, ko dara, un no tiem cilvēkiem, kuru vidū atrodas,” saka Ilze Graudiņa.

Gūt panākumus sportā Tīnai palīdzējis tas, ka ģimenē visi ir emocionāli tuvi un cenšas būt atklāti. No pirmās dienas, sākot sporta gaitas, katrs treniņš ar meitu ticis izrunāts - kas tajā noticis, kā viņai gājis, kā viņa jutās. Tā vienmēr bija abpusēji ieinteresēta saruna līdz pat šodienai.

“Tā kā vienmēr Tīnai esmu bijusi līdzās viņas karjeras ceļā, jau sākot no bērnības, protams, arī dažādos krīžu vai izšķiršanās momentos esmu dalījusies ar savu skatījumu un devusi viņai arī padomus. Taču pats galvenais ieteikums – jebkuru lēmumu, ko viņa pieņem, lai pieņem pati, protams, konsultējoties ar uzticamiem cilvēkiem,” uzsver Tīnas mamma.

Kuros no apkārtējiem cilvēkiem, pēc pašas Tīnas domām, ir vērts ieklausīties, domājot par karjeru? “Pirmkārt, ģimene, otrkārt - treneri vai uzticami cilvēki, kas ar savu paraugu vai dzīves ceļu ir apliecinājuši, ka viņi tiek galā. Man ir vecāki brālēni un māsīcas, viņu viedoklis ir vērtīgs. Tie var būt mazliet vecāki jaunieši par tevi pašu un arī vecvecāki, jo viņiem ir plašāks skats uz dzīvi par to, kas ir svarīgs un kas nav,” uzskata Tīna.

Foto: Publicitātes foto

Nevajag traumatiski iejaukties

Baiba Sipeniece-Gavare, domājot par bērnu karjeru, aicina vecākus rast līdzsvaru atbalsta sniegšanā.

“Ieteiktu nepārcensties un nenogludināt bērniem pārāk līdzenu ceļu uz laimīgu dzīvi. Nolasot visas vēlmes no acīm, bērnam zūd motivācija dzīvē pēc kaut kā tiekties. No otras puses, nevajag būt vienaldzīgiem. Svarīgi ir turēt roku uz pulsa. Nenorakt bērna sapņus, bet ļaut iet savu ceļu,” stāsta māksliniece.

Baiba atklāj, ka ar padomiem attiecībā uz vecākās meitas karjeru viņai pašai nav gājis gludi. Zinot, ka meitai labi padodas rakstīšana, un zinot radošo vidi, kur trūkst labu scenāristu, viņai ieteikusi studēt šo virzienu ar labu domu – ja ies šo ceļu, darbs būs vienmēr. Taču meitai šī izvēle tomēr nav bijusi tuva, un studijas pārtrauktas.

“Domāju, dziļi sirdī katram cilvēkam ir iekodēta viņa profesija un aicinājums. Ja gribēs, viņš ies un atradīs. Galvenais, mums, pieaugušajiem un vecākiem, nevajag traumatiski iejaukties. Cilvēka dzīve ir pārāk īsa, lai tērētu laiku, ejot uz nemīlamu darbu,” uzsver Baiba.

Arī Baibas tante savulaik ieteikusi profesijas, kas ļautu vienmēr nopelnīt – kļūt par šuvēju, manikīri vai frizieri, jo “cilvēkam vienmēr kaut kas jāģērbj mugurā, nagi un mati aug vienmēr”. Taču Baiba, neraugoties uz tantes kritiku par viņas spējām aktrises profesijā “nu kāda no tevis aktrise, aktrises ir Lilita Ozoliņa vai Mirdza Martinsone”, nav nobijusies un īstenoja savu kvēlāko sapni – būt uz skatuves un darīt to labi.

Lai uzzinātu, kādus vēl padomus vecākiem par karjeras izvēles atbalstu saviem bērniem iesaka Baiba Sipeniece-Gavare, noskatieties Karjeras nedēļas ietvaros organizēto diskusiju “Karjeras lēmums. Kā virzīt? Kā runāt? Kā atbalstīt?” 

Tās galvenā tēma - ģimenes loma, paaudžu atšķirības un grūtības karjeras izvēles procesā, ar kurām saskaras mūsdienu jaunieši. Diskusijā piedalījās sociālais un organizāciju psihologs Reinis Lazda, ārsts psihoterapeits un personālatlases vadītājs Andris Jansons un karjeras konsultante Ilze Rūtenberga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu