Trampa uzrunā daudz nepatiesību par ASV vēlēšanu procesu (4)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka viņam esot nozagta uzvara vēlēšanās. Taču viņa apsūdzības, piemēram, par vēlēšanu novērotāju nelaišanu iecirkņos Pensilvānijā un Detroitā, nav patiesas, liecina ziņu aģentūras AP faktu pārbaude.

Trampa apgalvojums: "Ja saskaita likumīgās balsis, esmu skaidri uzvarējis. Ja skaita nelikumīgās balsis, viņi varētu mēģināt nozagt mums vēlēšanas."

Šādiem apgalvojumiem nav pamata. Ne Trampa kampaņa, nedz arī vēlēšanu darbinieki nav identificējuši nozīmīgu skaitu "nelikumīgo" balsu, nemaz nerunājot par tik milzīgu apmēru, lai varētu runāt par Trampa uzvaru ar skaidru pārsvaru.

Tramps daudzkārt ir runājis par balsošanu ar pasta starpniecību, it kā tā pati par sevi būtu neleģitīma. Taču pasta balsojumi tiek nodoti, sekojot štatu pieņemtajiem balsošanas nosacījumiem.

Trampa sūdzība par it kā nelikumīgām aktivitātēm, kuru dēļ samazinājies viņa pārsvars nozīmīgos štatos: "Mēs uzvarējām visos galvenajos štatos, turklāt ar lielu pārsvaru."

Balsu pārsvara svārstīšanos var izskaidrot ar rezultātu izziņošanas secību un citiem apstākļiem, nevis kādām slēptām nelikumībām.

Lielās pilsētas mēdz ilgāk skaitīt balsis, un tajās parasti ir lielāks atbalsts demokrātu partijai. Turklāt daudzos štatos ar pasta starpniecību saņemtās balsis tiek skaitītas pēdējās. Pa pastu lielākoties balsojuši Baidena atbalstītāji, lielā mērā tāpēc, ka Tramps savus atbalstītājus aktīvi mudināja balsot iecirkņos vai nu iepriekšējā balsošanā, vai arī vēlēšanu dienā.

Noslēdzoties vēlēšanu naktij, kad turpinājās balsu skaitīšana, Trampam bija pārsvars Pensilvānijā, Mičiganā, Viskonsinā un Džordžijā, taču trešdien un vēlākajās dienās pārsvars mazinājās. Saskaņā ar mediju aplēsēm, Baidens uzvarējis Viskonsinā un Mičiganā, savukārt Džordžijas un Pensilvānijas rezultāts vēl nav pieskaitīts.

Trampa apgalvojums: "Dzirdam daudzus stāstus, kas ir šausmu stāsti. (..) Domājam, ka būs liela tiesāšanās, jo mums ir tik daudz pierādījumu un tik daudz liecību."

Tramps nav sniedzis pierādījumus par sistemātiskām problēmām, kas saistītas ar balsu skaitīšanu. Balsu skaitīšanas process visā valstī norisinās gludi, neskatoties uz Covid-19 pandēmiju. 

Viena no Trampa galvenajām sūdzībām ir tāda, ka balsu skaitīšana turpinās vēl pēc vēlēšanu dienas, taču tā ir nepamatota. Visās ASV prezidenta vēlēšanās daļa balsu tikusi skaitīta pēc vēlēšanu nakts. Nav nekādu likumu vai pat tikai paražu, kas nosaka, ka visām nodotajām balsīm jābūt izskaitītām tieši vēlēšanu dienā. Šogad pandēmijas dēļ daudzas balsis tika nodotas ar pasta starpniecību, kā arī bija augsta vēlēšanu aktivitāte, tāpēc dažviet balsu skaitīšanas process ir lēnāks nekā parasti.

Trampa apgalvojums: "Pensilvānijā partejiskie demokrāti atļāvuši biļetenus pieņemt trīs dienas pēc vēlēšanām, un mēs domājam, ka pat vēl ilgāk, un viņi turpina tos skaitīt bez pastmarkām vai jebkāda veida identifikācijas."

Tie bija nevis demokrāti, bet gan Augstākā tiesa, kas nolēma, ka balsu kopskaitā jāieskaita līdz vēlēšanu dienai pa pastu izsūtītie biļeteni, kas saņemti trīs dienu laikā pēc vēlēšanām. Augstākā tiesa izskatīja prasību un neiebilda pret trīs dienu termiņu.

Arī vairākos citos štatos pirms vēlēšanām izsūtītie biļeteni tiek pieņemti neilgu laiku pēc vēlēšanām, rēķinoties ar iespējamu sūtījumu kavēšanos.

Trampa apgalvojums: "Pensilvānijas demokrāti vērsušies štata Augstākajā tiesā, cenšoties aizliegt mūsu vēlēšanu novērotājus. (..) Viņi negrib, lai kāds būtu klāt. Viņi negrib, lai kāds skatās, kamēr viņi skaita biļetenus."

Tā nav taisnība - Tramps maldina par Pensilvānijas štatā notikušu tiesas prāvu, kurā neviens nemēģināja aizliegt ne republikāņu, nedz arī demokrātu vēlēšanu novērotāju dalību vēlēšanās.

Galvenais jautājums, kas tika izskatīts tiesā, bija par to, cik tuvu partijas pārstāvošie vēlēšanu novērotāji drīkst atrasties darbiniekiem, kuri skaita ar pasta starpniecību nodotos biļetenus Filadelfijā. Trampa kampaņa vērsās tiesā, prasot, lai novērotāji drīkstētu stāvēt tuvāk, nekā noteica esošās vadlīnijas. Tiesa šo prasību atbalstīja.

Trampa apgalvojums: "Mūsu kampaņai liegta piekļuve, lai novērotu skaitīšanu Detroitā."

Tā nav taisnība. Pa pastu nodotās balsis tika skaitītas konferenču centrā, kur atradās 134 balsu skaitīšanas galdi. Partijām bija ļauts pie katra galda izvietot pa vienam vēlēšanu novērotājam, apstiprināja Detroitas pašvaldības pārstāve Dženisa Vinfrija.

Vinfrija norādīja, ka viņai neesot zināmi republikāņu novērotāju izraidīšanas gadījumi, taču daži no tiem esot bijuši "ļoti agresīvi, cenšoties iebiedēt vēlēšanu darbiniekus un balsu skaitītājus".

Mičiganas Demokrātu partijas bijušais priekšsēdētājs Marks Brūers, kurš atradās konferenču centrā, norādījis, ka kādā brīdī neesot ielaisti abi pušu novērotāji, jo pārsniegts pandēmijas dēļ noteiktajos ierobežojumos atļautais cilvēku skaits.

Trampa apgalvojums: "Demokrāti kontrolē vēlēšanu aparātu Džordžijā."

Nav taisnība. Džordžijas vēlēšanas uzrauga štata sekretārs, republikānis Breds Rafenspergers.

Trampa apgalvojums: "Džordžijas 11. apgabala tiesa lēma, ka balsīm jābūt uz vietas vēlēšanu dienā. Bet tā nebija. Balsis turpina ienākt pēc vēlēšanu dienas."

Tiesas lēmums un Džordžijas vēlēšanu process atspoguļots maldinošā veidā. Tiesa lēma, ka balsīm jābūt ienākušām līdz plkst.19.00 vēlēšanu dienā. Taču tā pieļāva izņēmumu attiecībā uz ārvalstīs dienējošajām ASV militārpersonām, kuru balsis tiek pieņemtas līdz piektdienas plkst. 17.00. Džordžijā joprojām notiek balsu skaitīšana, taču skaitīti tiek laikus un likumīgajā kārtībā iesniegtie balsojumi.

Foto: Iedzīvotāju protesti Oregonā pēc ASV prezidenta vēlēšanām

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu