Filmu "Raganas" nokritizē paralimpisko sportistu saime (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Anna Heteveja
Anna Heteveja Foto: kadrs no filmas

Kinostudijas "Warner Bros." jaunā  filma "Raganas" ("The Witches") saņēmusi paralimpisko sportistu kritiku, jo radot negatīvu iespaidu par personām ar invaliditāti.

Filmā, kas veidota pēc Roalda Dāla 1983. gadā izdotās pasakas ar tādu pašu nosaukumu, aktrises Anna Hetaveja un Oktāvija Spensera attēlo raganas ar nepilnīgām ekstremitātēm.

Filmas 2020. gada versijas reklāmas rullīšos bija arī pamācība "kā identificēt raganas".

Lielbritānijas parapeldētāja un paratriatloniste Klēra Kešmora bija viena no pirmajām, kas vērsa uzmanību uz to, ka filma rada negatīvas asociācijas par personām ar invaliditāti. Filmā redzētais viņu ļoti sarūgtinājis, un viņa kinostudijai ieteica, ka vajadzēja pakonsultēties pirms tās pirmizrādes.

"Gribam, lai invaliditāte tiktu uztverta kā normāla īpašība un pasniegta pozitīvā gaismā, nevis asociēta ar briesmīgām un ļaunām raganām,"

sociālajā vietnē "Instagram" raksta Kešmora.

Tāpat arī parapeldētāja Emija Merena kritizēja filmu par to, ka atšķirīgas personas pasniedz briesmīgā un dēmoniskā gaismā. Situācijai uzmanību pievērsusi arī Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC).

Pēc saņemtā kritikas viļņa "Warner Bros." atvainojās personām ar invaliditāti.

"Pielāgojoties oriģinālajam stāstam, strādājām kopā ar dizaineriem un māksliniekiem, lai izveidotu jaunu interpretāciju spīlēm, kādas tās ir aprakstītas grāmatā. Mūsu nolūks nevienā brīdī nebija, lai cilvēki domātu, ka šīs izdomātās, pārcilvēciskās būtnes reprezentē viņus," teikts kinostudijas paziņojumā.

"Warner Bros." arī uzsver, ka filma ir par labestības un draudzības spēku.

Roberta Zemeka (Robert Zemeckis) režisētā filma savu pirmizrādi piedzīvoja oktobrī.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu