Četros ASV štatos turpinās balsu skaitīšana (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Džo Baidens un Kamala Harrisa
Džo Baidens un Kamala Harrisa Foto: POOL/REUTERS

Četros ASV štatos Aļaskā, Arizonā, Džordžijā un Ziemeļkarolīnā pirmdien turpinās pagājušās otrdienas Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanu balsu skaitīšana, kurās atbilstoši ASV lielo mediju aplēsēm demokrātu kandidāts Džo Baidens uzvarējis patlabanējo Baltā nama saimnieku republikāni Donaldu Trampu.

Lai uzvarētu vēlēšanās, Baidenam jānodrošina vismaz 270 no Elektoru kolēģijas 538 balsīm.

Baidens šobrīd atbilstoši mediju aplēsēm jau ir nodrošinājis vismaz 279 elektoru balsis, bet Tramps - 214. Pat ja Tramps izcīna uzvaru visos atlikušajos četros štatos, viņš vairs nevar sasniegt 270 balsu robežu.

Arizonai ir 11 elektoru balsis, un tur šobrīd saskaitīti 98% biļetenu. Par Baidenu nobalsojuši 49,5%, bet Trampu - 49%.

Telekanāls "Fox News" un ziņu aģentūra "Associated Press" par uzvarētāju šajā štatā jau vēlēšanu dienas vakarā pasludināja Baidenu, ar to izraisot Trampa sašutumu.

Citi mediji, arī laikraksts "New York Times" un telekanāls CNN, uzvarētāju šajā tradicionālajā republikāņu bastionā vēl nav pasludinājuši.

Džordžijai Elektoru kolēģijā ir 16 balsis, un šajā štatā, kas kopš 1996.gada konsekventi balsojis par republikāņu kandidātiem, saskaitīti vairāk nekā 98% balsu.

Tramps pirmajā balsu skaitīšanas posmā atradās vadībā, bet, sākoties pa pastu saņemto biļetenu skaitīšanai no tādām lielpilsētām kā Atlanta, vadībā izvirzījās Baidens.

Ziemeļkarolīnā ar 15 Elektoru kolēģijas balsīm šobrīd ir saskaitīti aptuveni 98% biļetenu, un arī šis štats tradicionāli atbalstījis republikāņu kandidātus.

Tramps šobrīd atrodas vadībā ar 50% pret Baidena 48,6%.

Aļaskai Elektoru kolēģijā ir trīs balsis, un šajā štatā, kas desmitgadēm balsojis par republikāņiem, saskaitīti tikai 56% biļetenu milzīgā, bet reti apdzīvotā štata sarežģītās biļetenu transportēšanas loģistikas un biļetenu pārbaudes sistēmas dēļ.

Tramps šobrīd Aļaskā atrodas vadībā ar 62,9%.

Ja Baidens uzvarēs Arizonā un Džordžijā, kā liecina dažas prognozes, viņš būs nodrošinājis 306 elektoru balsis, un tas ir tieši tikpat daudz, cik saņēma Tramps 2016.gadā vēlēšanās, uzveicot demokrāti Hilariju Klintoni.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu