ASV vēlēšanas: faktu pārbaude par soctīklos izskanējušiem apgalvojumiem par pārkāpumiem (3)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps neatzīst zaudējumu 3.novembra vēlēšanās, kurās saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem un mediju aplēsēm uzvarējis viņa sāncensis Džo Baidens. Kamēr Trampa kampaņa ierosina tiesvedības vairākos štatos, sociālajos tīklos izplatās ziņas par it kā plašiem pārkāpumiem vēlēšanās. Raidorganizācija "Deutsche Welle" pārbaudījusi nesenākos no šiem apgalvojumiem.

"Mirušie" vēlētāji

Apgalvojums: Mičiganā apmēram 14 000 balsu tika nodotas, izmantojot mirušu cilvēku vārdus. Vienā no gadījumiem Mičiganas rezultātos tika ieskaitīta mirušā Viljama Bredlija, kurš tagad būtu 118 gadus vecs, balss.

Fakti: Mičiganas vēlēšanu amatpersonas atzinušas, ka kļūdas dēļ viens biļetens tika reģistrēts uz 1984.gadā mirušā Viljama Bredlija vārda. Biļetena aizpildītājs patiesībā bija Viljama Bredlija dēls, kuram ir tāds pats vārds (izņemot otro vārdu Tarnels) un kurš dzīvo tajā pašā adresē. Mičiganas amatpersonas norādīja, ka vēlēšanu reģistrā dēla biļetens tika kļūdaini reģistrēts uz tēva vārda, taču ieskaitīts tika tikai viens biļetens, nevis divi.

Mičiganas štata sekretāra birojs uzsver, ka mirušu cilvēku balsis netiek skaitītas pat tad, ja vēlētājs ir nodevis balsi un pēc tam nomiris, nesagaidot vēlēšanu dienu.

"Pārreģistrētas" balsis Mičiganā

Mičiganas republikāņu partijas priekšsēdētāja Lora Koksa apgalvojusi, ka Antrimas apgabalā vēlēšanu programmatūras kļūdas dēļ 6000 par Donaldu Trampu nodotās balsis esot pārreģistrējušās par labu Džo Baidenam. Teksasas senators Toms Kruss intervijā raidorganizācijai "Fox News" nāca klajā ar apsūdzībām par iespējamu krāpšanos 28 štatos, kuros tiek izmantoti kompānijas "Dominion Voting Systems" produkti.

Fakti: Rezultātu izziņošanā bija kļūda, taču to pieļāva nevis balsu skaitīšanas mašīnas, bet gan darbinieks.

Mičiganas štata sekretāre Džoselina Bensone 7.novembrī paziņoja: "Mičiganas Antrimas apgabala provizorisko rezultātu paziņošanā ieviesusies kļūda bija cilvēka kļūdas rezultāts. Tā drīz tika identificēta un izlabota, neietekmēja reālo balsu skaitīšanu un jebkurā gadījumā būtu tikusi identificēta pirms oficiālo rezultātu paziņošanas."

Vairāk balsu nekā reģistrēto vēlētāju

Sociālajos tīklos izplatījās apgalvojumi par 101% vēlētāju aktivitāti Viskonsinā - 3 239 920 nodotās balsis pret 3 129 000 reģistrētajiem vēlētājiem.

Fakti: Sociālajos tīklos pārpublicētie dati vairs nesakrīt ar Viskonsinas vēlēšanu  komisijas aktuālajiem datiem, kur reģistrēto vēlētāju skaits norādīts kā 3 684 726. Gaidāms, ka galīgais reģistrēto vēlētāju kopskaits būs vēl lielāks, jo Viskonsinas štatā reģistrēties vēlēšanām iespējams vēl vēlēšanu dienā. Pašlaik reģistrēto vēlētāju skaits ir augstāks par 3 297 473 saskaitītajām balsīm.

Tas pats attiecas uz vairākiem citiem "svārstīgajiem" štatiem - Pensilvāniju, Nevadu un Arizonu. Nav pierādījumu par aizdomīgi augstu vēlētāju aktivitāti, kas norādītu uz krāpšanos.

Foto: AFP/SCANPIX

"Nozagtās" vēlēšanas

Tramps svētdien tvītoja: "Lielbritānijas labākais aptauju veicējs šorīt rakstīja, ka šīs acīmredzami bija nozagtas vēlēšanas", atsaucoties uz republikāņu politiķa Ņūta Gaingriča izteikumiem "Fox News" ēterā. Ar to domāts Patriks Bašams, kurš vada domnīcu Vašingtonā un apskata vēlēšanu rezultātus britu tabloīdā "Sunday Express".

Fakti: Nav skaidrs, ko Tramps domājis ar vēlēšanu "nozagšanu". Ja ar to domāta krāpšanās un tamlīdzīgi pārkāpumi, tad joprojām nav pierādījumu, ka kaut kas  tāds noticis nozīmīgā mērogā. Tiesneši pierādījumu trūkuma dēļ jau atteikušies izskatīt vairākus Trampa kampaņas iesniegtos tiesas procesa pieteikumus.

Nevadas štatā tiesnesis noraidīja republikāņu mēģinājumu apturēt parakstu salīdzināšanas mašīnu izmantošanu. Tiesnesis noraidīja apsūdzības, ka aprīkojums nespējot atbilstoši pārbaudīt vēlētāju parakstus.

Džordžijā tiesa noraidīja prasību pārtraukt balsu skaitīšanu, jo saskaitītie biļeteni esot sajaukušies ar nesaskaitītajiem. Tiesnesis norādīja, ka neesot nekādu pierādījumu par falsifikāciju.

Savukārt Mičiganā tiesa noraidīja prasību pārtraukt balsu skaitīšanu, kad Trampa kampaņa sūdzējās, ka tās novērotāji neesot pielaisti vēlēšanu procesa novērošanai. Tiesnesis lēma, ka nav nekādu pierādījumu, ka vēlēšanu novērošana netika pieļauta vai tika traucēta.

Pirmdien Trampa juristi ierosināja lietu, lai nepieļautu, ka Pensilvānija sertificē Džo Baidena uzvaru. Kā pamatojums tika minēts tas, ka štata "divkāršā" balsošanas sistēma - gan klātienē, gan pa pastu - esot nekonstitucionāla. Tā nav taisnība. Balsošana pa pastu ir konstitucionāla un tiek izmantota jau kopš Pilsoņu kara laikiem. Daudzi jurisprudences eksperti tiesvedībai paredz neveiksmi.

"Mistiskās" 23 277 balsis

Lielu Trampa atbalstītāju uzmanību piesaistīja 23 277 biļetenu grupa Filadelfijā, kurā visas balsis bija nodotas par Baidenu. Par to tvītoja arī Trampa dēls Donalds Tramps jaunākais.

Fakti: Šīs informācijas avots ir datos balstītas žurnālistikas un vēlēšanu aptauju portāls "FiveThirtyEight", kas pieder raidorganizācijai "ABC News". 4.novembra vakarā portāls ziņoja par divām izskaitītām balsu kopām Pensilvānijā - viena no tām bija no Luzernas apgabala, bet otra no Filadelfijas. Visas 23 277 Filadelfijas balsis bija atdotas par Baidenu.

"Deutsche Welle" faktu pārbaudītāji izskatīja rezultātus no visiem balsu skaitīšanas centriem, kur līdz 5.novembra pusdienlaikam bija pabeigta balsu skaitīšana. Tie kopumā bija 98% no visiem balsu skaitīšanas centriem.

Astoņos no 1665 centriem Baidens bija ieguvis pilnīgi visas balsis - kopumā tās bija 1286 balsis. Vēl četros centros balsis bija ieguvis Baidens un mazāk populārie kandidāti, bet ne Tramps. Tajos par Baidenu nodoto balsu kopskaits ir 426 balsis. Tādējādi Filadelfijas iecirkņos, kuros par Trampu nebalsoja vispār, par Baidenu tika nodotas 1712 balsis. Tas ir daudz mazāk par 23 277 balsīm, par kurām runā sociālajos tīklos.

"FiveThirtyEight" 6.novembrī norādīja uz skaidrojumu no "Edison Research" - kompānijas, kuras balsošanas datu apkopojumus mediji izmanto aplēšu veidošanā. "Dažkārt vēlēšanu amatpersonas un balsu agregatori nepadomājot papildina balsu skaitu vienam kandidātam, nevis visiem kandidātiem uzreiz. Citu kandidātu saņemtās balsis tādos gadījumos tiek ievadītas vēlāk kopā ar jaunu datu kopu," raksta "FiveThirtyEight". "Nākamajā papildinājumā no Filadelfijas Tramps saņēma apmēram divtik balsu nekā iepriekšējās balsu skaita papildināšanas reizēs."

Trampa dēls Ēriks Tramps
Trampa dēls Ēriks Tramps Foto: AP/Scanpix

"Flomāstergeita"

Trampa dēls Ēriks Tramps apgalvojis, ka reģionos, kur ir republikāņu pārsvars, vēlētājiem esot dotas flomāstera tipa pildspalvas, lai viņu nodotie biļeteni nebūtu derīgi.

Fakti: Teorija, ka balsu skaitīšanas mašīnas nevar nolasīt ar flomāsteru aizpildītus biļetenus, nav patiesa. Arizonas štata sekretāre Keitija Hobsa norādīja, ka amatpersonas pirms vēlēšanām īpaši nodrošinājušās, lai izsmērēšanās vai netīšu ķēpājumu dēļ balsis vienalga tiktu saskaitītas, vēsta "The New York Times".

Foto: Amerikāņi svin Džo Baidena uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu