Honkonga atstādina četrus demokrātu nometnes likumdevējus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Honkonga trešdien atņēmusi mandātus četriem demokrātu nometnes likumdevējiem uzreiz pēc tam, kad Ķīna pilsētai bija piešķīrusi pilnvaras diskvalificēt politiķus, kas tiek uzskatīti par draudu nacionālajai drošībai.

Vēl pirmdien 19 demokrātu nometnes likumdevēji draudēja atkāpties, ja viņu kolēģi tiks diskvalificēti.

Honkongas valdība nākusi klajā ar paziņojumu, ka četri deputāti "nekavējoties zaudēs savu likumdevēju kvalifikāciju".

Ķīnas augstākā likumdošanas komiteja iepriekš bija atzinusi, ka Honkonga var atcelt deputātus, kas tiek uzskatīti par draudu nacionālajai drošībai, apejot tiesas.

Honkongas likumdevēju sapulcē puse deputātu tiek ievēlēta tiešās vēlēšanās, kas 7,5 miljoniem iedzīvotāju ir reta iespēja paust savu viedokli pie vēlēšanu urnām.

Ja demokrātu nometnes deputāti masveidā atteiksies no amatiem, asamblejā būs palikuši vienīgi Pekinas kursa atbalstītāji.

Honkongas demokrātijas nometne pakļauta pastāvīgam uzbrukumam, kopš Pekina bijušajai britu kolonijai jūnijā uzspieda jaunu nacionālās drošības likumu. Cita starpā notikušas atstādināšanas politisku iemeslu dēļ, aizturēšanas par ierakstiem sociālajos tīklos un aktīvistu bēgšana uz ārzemēm.

Likums tika ieviests, reaģējot uz pērn notikušajiem demokrātijas atbalstītāju vērienīgajiem protestiem, kas dažkārt pārauga vardarbībā.

Ķīnas līderi brīdinājuši, ka likums ir kā zobens, kas karājas virs kritiķu galvām.

Likuma pretinieki bažījas, ka tas sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu