Esi vīrietis? Izej šo vīrišķības testu!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Novembrī visā pasaulē uzmanība tiek pievērsta vīriešu veselībai, saucot to par Movembri, kas no angļu valodas atvasināts, apvienojot vārdus ūsas un Novembris. Šajā gadā, ievērojot valstī izsludinātos ierobežojumus, nenotiek klātienes aktivitātes visā Latvijā, taču pagājušajā gadā aizsāktā kustība “VĪRU TESTS” ir papildināta ar vīriešu veselības pārbaudes bukletu. 

Tas pieejams gan drukātā formā, gan tiešsaistes platformā VIRUTESTS.LV, kuru apmeklējot ikvienam vīrietim pēc individuālām atbildēm ir iespēja atklāt, kādas veselības pārbaudes būtu ieteicams veikt un kādi veselības riski var ietekmēt dzīves kvalitāti, sasniedzot noteiktu vecumu, kā arī lai vīrietim ārsta apmeklējumus būtu produktīvāks.

“Tas ir tikai loģisks solis, vērojot statistiku par vīriešu mirstību un valdošās stigmas par vīriešu veselību valstī. Pēc SPKC 2017. gadā veiktā datu apkopojuma diagnoze prostatas vēzis ik gadu piemeklē ap 1000 kungu, bet kopā Latvijā prostatas vēža pacienti ir mērāmi vairāk kā 10 tūkstošos. Katrs trešais vīrietis savā dzīves laikā nav apmeklējis valsts apmaksātās veselības pārbaudes, un vīriešu dzīvildze ir par 10 gadiem īsāka kā sievietēm. Protams, pēc 45 gadu vecuma ir ieteicams apmeklēt urologu, bet nereti tieši urologs ir tas ārsts, kurš vīrieti nosūta uz papildu izmeklējumiem, sākot ar asins vai urīna analīzēm.” Saka fonda Movember Latvija vadītājs Helmuts Bēķis. Platformu plānots papildināt ar izplatītāko slimību sarakstu un aprakstiem, attiecīgi ieteicamajām veselības pārbaudēm un noderīgu informāciju, jo, kā izrādās, tieši uzticamas informācijas trūkums tiek norādīts pacientu vidū. “Tā nav vīrieša izvēle novēloti saskarties ar onkoloģisku diagnozi, taču, ja tas ir noticis, tad fonds Movember Latvija ar šīs platformas palīdzību vīrietim būs labs ceļvedis un atbalsts cīņā,” uzsver Helmuts Bēķis.

Veselības platformā VIRUTESTS.LV pieejamais buklets veidots, turpinot pagājušā gadā iesākto kampaņu ar saukli “Pārbaudies un miers”, kas būs manāma arī pilsētvidē. Savukārt kā kampaņas vēstnešus sociālo tīklu vidē iesaistīs virkni sabiedrībā pazīstamu vīriešu: radio Pieci dīdžejs Toms Grēviņš, TV raidījumu seja Aivis Ceriņš, mūziķis un TV raidījumu vadītājs Ansis Klintsons, spēkavīrs Dainis Zāģeris, mūziķi Andris Kivičs un Jānis Krīvēns un citi aicinās vīriešus pievērst uzmanību savai veselībai. Veselības pārbaudes brošūru iespējams lejuplādēt šeit: https://virutests.lv/ka-mus-atbalstit/brosuras-un-plakati/

Movember kustība pasaulē pastāv vairāk nekā 15 gadus!

Ik gadu Latvijā un visā pasaulē novembrī tiek pievērsta īpaša uzmanība vīriešu veselībai. Novembrī norisinās vīriešu veselības kampaņa “Movembris” (no angļu vārda “mustache” – ūsas un “November – novembris). Visa mēneša laikā tiek aktualizētas ar vīriešu veselību saistītas problēmas, tiek informēts par ārstēšanās iespējām, un vīrieši tiek aicināti laikus veikt veselības pārbaudes. Simboliski “Movembra” jeb “Ūsu mēneša” laikā vīrieši visa mēneša garumā audzē ūsas, lai pamudinātu citus pievērst uzmanību savai veselībai. Kustība "Movember" pasaulē pastāv kopš 2004. gada un 2012. gadā tikusi iekļauta Global Journal sarakstā kā viena  no 100 lielākajām globālajām nevalstiskajām organizācijām. Latvijā Movember kustība pirmoreiz oficiāli sevi pieteica 2017.gadā līdz ar organizācijas “Movember Latvija” nodibināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu