Erdogans Ziemeļkiprā aicina uz divu valstu risinājumu (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vizītē starptautiski neatzītajā Ziemeļkiprā Turcijas prezidents Redžeps Tajjips Erdogans aicinājis uz divu valstu risinājumu Kiprā un nosodījis kaimiņvalstis jūras resursu zagšanā.

"Mūsu prioritāte ir strādāt pie godīga un ilglaicīga risinājuma, kas nodrošinātu Kipras turku tiesības un drošību," akcentēja Erdogans uzrunā atbalstītājiem.

Kipra ir sadalīta divās daļās kopš 1974. gada, kad Turcijas spēki okupēja salas ziemeļdaļu, sekojot Grieķijas valdības veiktam apvērsumam, ar mērķi pārņemt varu Kiprā. Kopš šī laika Kirpas ziemeļdaļā izveidota starptautiski neatzītā un Turcijas atbalstītā Ziemeļkipras Turku republika, kamēr dienviddaļu kontrolē grieķu apdzīvotā Kipras Republika, kas ir Eiropas Savienības dalībvalsts.

Erdogans nosodīja Kipru un Grieķiju "diplomātiskajās spēlēs" un atklāja, ka reģionā netiks sasniegts miers un stabilitāte, kamēr kaimiņvalstis neatzīs Ziemeļkipru un piekritīs dalīties jūras resursos ar Turciju.

Erdogana vizīte seko Ersina Tatara ievēlēšanai Ziemeļkipras prezidenta amātā. Tatars atbalsta divu valstu izveidi, kamēr viņa priekštecis Mustafa Akinci vēlējās salas atkal apvienošanu.

Turcija ir vienīgā Apvienoto Nāciju dalībvalsts, kas atzīst Ziemeļkipras suverenitāti.

Kipras valdība nosodījusi Erdogana izteikumus un paziņojusi, ka Turcijai nav nekādas cieņas pret starptautisko likumu, Eiropas vērtībām un principiem, kā arī solījumiem Eiropas Savienībai.

 
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu