Trampa kampaņa atkāpjas no galvenās apsūdzības Pensilvānijas tiesvedībā (7)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas juristi atkāpušies no centrālās apsūdzības tiesvedībā, ar kuru cenšas apturēt ASV prezidenta vēlēšanu rezultātu sertificēšanu Pensilvānijā.

Trampa kampaņas juristi pirms otrdien paredzētās tiesas sēdes atkāpās no apsūdzībām, ka vairāk nekā 680 000 pa pastu iesūtīto biļetenu esot nelikumīgi saskaitīti, klāt neesot kampaņas pārstāvjiem. 

Ziņu aģentūra AP bija viens no medijiem, kas 7.novembrī prognozēja Trampa sāncenša Džo Baidena uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās, pamatojoties uz aplēsēm, ka Trampam Pensilvānijas štatā vairs nav izredžu panākt Baidenu. Tramps līdz šim atteicies atzīt sakāvi.

Mazāk ambiciozā sūdzība, ko Trampa kampaņa svētdien iesniedza federālajā tiesā, aicina diskvalificēt tos pasta biļetenus, kurus vēlētājiem tika dota iespēja labot, lai tie netiktu atzīti par nederīgiem kļūdainas aizpildīšanas dēļ. Trampa kampaņa apgalvo, ka Pensilvānijas apgabalos ar demokrātu vairākumu vēlēšanu darbinieki esot pārkāpuši likumu, pirms vēlēšanu dienas identificējot nepareizi aizpildītus biļetenus - piemēram, ja tiem trūkst iekšējās "slepenības aploksnes" vai vēlētāja paraksta uz ārējās aploksnes -, lai paziņotu par to vēlētājam un ļautu korekti nodot balsi.

Savukārt apgabali ar republikāņu vairākumu "sekoja likumam un neziņoja" vēlētājiem, kā rezultātā "daudziem" vēlētājiem neesot izdevies nodot balsi.

Demokrātu partijas advokāts Klifs Levins sacīja, ka neesot precīzi zināms, cik daudziem vēlētājiem tika dota iespēja novērst kļūdas biļetenos. Taču viņš norādīja, ka šādu biļetenu skaits esot minimāls un nepavisam nepietuvojas Baidena balsu pārsvaram pār Trampu - nepilniem 70 000.

Štata likumdošanā nav noteikts, ka apgabali nedrīkst ļaut vēlētājiem labot biļetenus ar tehniskām nepilnībām, norāda aģentūra AP.

Levins uzsver, ka Trampa kampaņas ierosinātajā tiesvedībā neesot apsūdzību, ka kāds nobalsojis nelikumīgi. "Viņiem drīzāk vajadzētu sūdzēt tiesā apgabalus, kuri neļāva veikt korekcijas," pauž Levins. "Mērķim vajadzētu būt tādam, lai katra balss tiek ieskaitīta."

Pensilvānijā pa pastu tika saņemti vairāk nekā 2,6 miljoni biļetenu. Vēlēšanu amatpersonas un prokuratūra nav ziņojušas par krāpniecības gadījumiem vai problēmām ar balsu skaitīšanu.

Sākotnēji Trampa kampaņa apgalvoja, ka Filadelfijā - demokrātu bastionā, kur Tramps cieta smagu zaudējumu - tās pārstāvjiem neesot ļauts novērot pa pastu iesūtīto biļetenu apstrādi un skaitīšanu. Taču republikāņu juristi citā tiesvedībā atzinuši, ka tos esot pārstāvējuši akreditēti vēlēšanu novērotāji.

Gubernatora Toma Volfa birojs norādījis, ka procesu novērojuši abu partiju pārstāvji un "jebkādi apgalvojumi par pretējo ir meli".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu