Lemberga lietā apsūdzēto un viņu aizstāvju slimības dēļ šogad nav notikušas 33 tiesas sēdes (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Šogad Rīgas apgabaltiesā lietā, kurā apsūdzēts Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), viņa dēls Anrijs un kādreizējais Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis, no plānotajām 127 tiesas sēdēm apsūdzēto un viņu aizstāvju slimības dēļ 33 sēdes tika noņemtas no izskatīšanas.

Četras reizes lietas izskatīšana tika atlikta objektīvu iemeslu dēļ - viena plānotā tiesas sēde nenotika saistībā ar tiesneses attaisnotu prombūtni, kā arī trīs reizes izskatīšana tika atlikta saistībā ar trauksmes signalizācijas ieslēgšanos tiesas ēkā.

Tiesā teica, ka divas tiesas sēdes nenotika apsūdzētā ikgadējās veselības pārbaudes dēļ. "Lietas izskatīšana vairākkārt ir tikusi atlikta, piemēram, ņemot vērā aizstāvja pieteiktu lūgumu par viņa veselības stāvokļa pasliktināšanos, saistībā ar aizstāvju nespēju savlaicīgi sagatavoties debašu runai, kā arī saistībā ar apsūdzētā Anrija Lemberga paziņojumu par izbraukšanu no Latvijas ārkārtējās situācijas laikā martā," uzsvēra tiesā.

Rīgas apgabaltiesas krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnese Irīna Jansone saistībā ar aizstāvju darbnespēju aģentūrai LETA izteicās, ka gaidīto efektu nav devuši Kriminālprocesa likuma grozījumi, kas 466.panta pirmajā daļā aizstāvim prasa nodrošināt savā vietā citu advokātu gadījumos, kad viņš nevar piedalīties tiesas sēdēs, iepriekš par to vienojoties ar klientu.

"Realitāte bija tāda, ka advokāta darbnespējas dēļ vienam no apsūdzētajiem tiesas sēdē aizstāvja nebija. Tiesa par to informēja Latvijas Zvērinātu advokātu padomi, kura paziņoja, ka "zvērināta advokāta darbnespēja nebija ilgstoša un nevarēja radīt sekas - tiesību uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā pārkāpumu," teica Jansone.

Jansone uzsvēra, ka tiesas sastāvs konstatēja, ka aizstāvja slimības gadījumā tai nav tiesiska pamata pieprasīt, lai apsūdzētais noslēdz vienošanos ar citu aizstāvi. "Līdz ar to nākas atzīt, ka piespiedu kārtā nav īstenojama likumdevēja paredzētā norma, kas bija iecerēta, lai novērstu tiesvedības aizkavēšanos saistībā ar aizstāvja darbnespēju," uzvēra tiesnese.

Iepriekš vēstīts, ka prokurori tiesas debatēs lūguši Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā. Prokurori sāka debatēt pagājušā gada februārī un savu debašu runu noslēdza martā.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Anrijam Lembergam prokuratūra lūdz piemērot brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu, savukārt Sormulim - brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un mantas konfiskāciju.

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu